Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στη Μάνη

Την Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, την θαυματουργό και προστάτιδα των οφθαλμών την οποία όλως ιδιαιτέρως ευλαβείται παιδιόθεν ο Σεβασμιώτατος, εόρτασε ιεροπρεπώς και λαμπρώς η Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Καρδαμύλη στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, του οποίου κτίτωρ είναι ο κ. Σωκράτης Λεκέας, Πρόεδρος Εφετών ε.τ., ο οποίος και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός συμπαραστατούμενος ο Σεβ. από τον πρωτοπρ. π. Ιωάννη Κουρεντζή και π. Σταύρο Λουκαρέα. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. μίλησε για την ολοκληρωτική αγάπη της αγίας προς τον Χριστό ερμηνεύοντας την φράση των προσομοίων του Εσπερινού «Μάρτυς τοῦ Χριστοῦ Πανεύφημε, ὁλοψύχως ποθήσασα τὸν Δεσπότην Χριστόν». Ειδικότερα στάθηκε στη μετοχή και στο επίρρημα «ποθήσασα ὁλοψύχως». Και κατέληξε με το ερώτημα: Άραγε οι δικοί μας πόθοι έχουν αυτή την ιερότητα στην αποϊερομένη κοινωνία μας;

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβ. λειτούργησε συμπαραστατούμενος από τους αρχιμ. Νήφωνα Καρολεμέα, πρωτοπρ. Σωτήριο Μαστέα και τον ιεροδ. Χριστόδουλο Κρουστάλλη, στον ιστορικό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πλάτσας της Δυτ. Μάνης, σ’ ένα ναό, μονόχωρο σταυρεπίστεγο του 15ου αι. με κεραμιδωτές διακοσμήσεις και λίαν αξιόλογες διακοσμήσεις και θαυμάσιες αγιογραφίες.

Ο Σεβ. στο κήρυγμά του, αφού επαίνεσε τους πιστούς της Πλάτσας για την αγάπη και τον σεβασμό τους προς τους τόσους ιστορικούς ναούς που διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή τους, μίλησε για τις αρετές της Αγίας Παρασκευής. Συγκεκριμένα για την πίστη στο Χριστό, που ως βράχος ακλόνητος την στερέωνε. Την ακτημοσύνη της, από τότε που στα είκοσι χρόνια της διένειμε την περιουσία της η αρχοντοπούλα αυτή στους πτωχούς της Ρώμης όπου ζούσε. Την παρθενία της, που ήταν ως χρυσό ζωνάρι στο σώμα της. Τον φόβο Θεού, που ως επανοφώρι σκέπαζε την ζωή της στον καθημερινό της αγώνα. Την καθαρότητα της καρδιάς της που την έκαμνε να λάμπει ως το φως, το ηρωϊκό της χριστιανικό φρόνημα που την έκαμνε αλύγιστη στα μαρτύρια που την υπέβαλαν. Και ο Σεβ. κατέληξε ότι η οσιοπαρθενομάρτυς ένδοξος αγία Παρασκευή αποτελεί για όλους μας ένα ολοζώντανο παράδειγμα κατακτήσεως αγίων αρετών. Έτσι είπε: Την Αγία να την έχουμε άγρυπνον των ψυχών μας φύλακα, και πρέσβειρα προς τον Θεόν και στους κινδύνους βοήθεια και αντίληψη.

Στη Θ. Λειτουργία παρέστη ο νέος Δήμαρχος Δυτ. Μάνης κ. Δημ. Γιαννημάρας και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια ο Σεβ. επεσκέφθη τον εξαιρετικό ιστορικό Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου του 9ου αι. στο Καμπινάρι και είδε και το θέατρο της Πλάτσας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα