Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Αγ. Παρασκευής στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εόρτη της Προστάτιδος και Πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μακεδονικής πόλεως.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, συνχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου, Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και διάκονοι, με επικεφαλής τον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Γέροντα π. Βαρθολομαίο.

Στον κατάμεστο από πλήθους πιστών εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Μακεδονικής πόλεως, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, του Κιν.Αλ. κ. Γεώργιος Αρβανατίδης, οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Αϊβαζίδη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών φορέων της Πόλεως, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά.

Εν συνεχεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, καθώς και ενδεδυμένους νέους και νέες με παραδοσιακές στολές της επαρχίας μας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και των Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γρηγορίου του Καλλίδη, του από Τραπεζούντος Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης,  στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, ενώ πλήθη πιστών, με περισσή πίστη και ευλάβεια συμμετείχαν στην λιτανευτική πομπή.

Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παριστάμενους Αρχιερείς οι οποίοι ήρθαν από τις επαρχίες και της περιοχές όπου διακονούν, για εκφράσουν και αυτοί με την αγάπη τους και να τιμήσουν με την παρουσία τους, την Πολιούχο και Προστάτιδα της επαρχίας μας.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, υπογραμμίζοντας την σημασία του ονόματος Της, μέσα από την ετοιμότητα της συναντήσεως μας με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, καθώς επίσης και την ετοιμότητα μας για προσφορά και θυσία, που είναι και η ουσία όλης της ζωής του κάθε ανθρώπου.

Αύριο Παρασκευή, 26η του τρέχοντος μηνός Ιουλίου, θα κορυφωθούν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, προς τιμήν της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, εις το οποίο θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Διαβάστε ακόμα