Μητροπολίτης Φιλίππων: “Όραμά μου να αποκτήσει η Καβάλα ένα μεγάλο Μέγαρο Μουσικής”

Tα μεγαλόπνοα σχέδιά του, αλλά και τα έργα τα οποία ήδη βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6. Μοιράστηκε το όραμά του για τη δημιουργία ενός Μεγάρου Μουσικής ή ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Καβάλα που να φιλοξενεί σπουδαίες διοργανώσεις, ενώ συμπλήρωσε πως σχεδιάζει ήδη να δημιουργήσει χορωδία και ορχήστρα υπό την σκέπη της Μητρόπολης.


Αναφέρθηκε όμως και στο πού βρίσκεται η συνεργασία με την Ιατρική Εταιρία για τη δημιουργία του Κέντρου Απεξάρτησης στο Σανατόριο, ενώ αποκάλυψε πως θα χτιστεί μία νέα μεγαλοπρεπής εκκλησία στην θέση της σημερινής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, σε ρυθμό ροτόντας.

«Είναι ένα όραμα μου να μπορέσει να αποκτήσει η Καβάλα ένα μεγάλο Μέγαρο Μουσικής και ένα μεγάλο συνεδριακό»

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «Η επιλογή μας (σ.σ.: για το Μέγαρο Μουσικής) για το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων είναι βέβαια ένας σεβασμός προς την ιστορία και στη συνέχεια της ζωής μας, επειδή η μουσική και η τέχνη είναι ένα πράγμα το οποίο είναι ριζωμένο βαθιά μέσα στη ζωή μας και στον πολιτισμό μας, επιλέχθηκε όμως εκεί ο τόπος επειδή η πόλη της Καβάλας εδώ μέσα δεν έχει ένα Μουσικό Μέγαρο. Είναι ένα όραμά μου να μπορέσει να αποκτήσει η Καβάλα ένα τέτοιο μεγάλο Μέγαρο και ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Παρόλα αυτά όμως έχει μία δυσκολία το συγκεκριμένο εγχείρημα, όσον αφορά το θέμα της μεταβάσεως, δηλαδή των παιδιών για το πώς θα πάνε εκεί. Μία σκέψη μου την οποία βεβαίως θα καταθέσω και επισήμως στους αρμόδιους, ίσως θα ήταν να υπήρχε μία διαρκής σύνδεση με την πόλη και να επικοινωνεί καθημερινά, όπως γίνεται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Θέλουμε ένα μέσο σύγχρονο να μεταφέρει τους επισκέπτες και όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Χριστού, Ελλάδος, Μακεδονίας και λοιπά που βρίσκεται εκεί στη Λυδία».

«Θέατρο και Μουσική είναι μία συγκλονιστική γλώσσα στη ζωή των ανθρώπων»

Όσον αφορά την «Εβδομάδα Νεολαίας» (διαβάστε εδώ για τις εκδηλώσεις) ο Μητροπολίτης Στέφανος τόνισε: «Παρόλα αυτά όμως, επειδή πέρυσι τη μουσική εκδήλωση της νεολαίας που κάναμε, την κάναμε μπροστά ακριβώς στον Κήπο του δήμου, λίγο πιεστήκαμε γενικότερα, γιατί συνέπεσαν άλλες εκδηλώσεις εκείνη την ώρα, ήταν ο Μαραθώνιος, ήταν άλλα πράγματα, παρόλο που η συνεννόησή μας είχε γίνει ότι δεν θα υπάρχει κάτι άλλο για αυτό και επιλέξαμε εκείνον τον τόπο. Μάλιστα, εγώ ήθελα να γίνει στο λιμάνι, αλλά επειδή θα κατέβαιναν από εκεί οι αθλητές δεν γινόταν να γίνει αυτό. Για τον χώρο του αρχαίου θεάτρου έχω διαπιστώσει στην πορεία της χρήσεως του συγκεκριμένου χώρου ότι έχουν λάβει χώρα θεατρικές παραστάσεις και πρόσφατα ακόμη. Πιστεύω ότι τα αρχαία θέατρα είναι μοναδικά μνημεία τα οποία έχουν παραμείνει από την αρχαιότητα, όπως και οι αρχαίοι ναοί. Και αυτό σημαίνει ότι αυτά όσα κρατήθηκαν, όπως κρατήθηκαν, συνέβη επειδή υπήρχαν άνθρωποι για να τα συντηρούν. Θέατρο και Μουσική είναι μία συγκλονιστική γλώσσα στη ζωή των ανθρώπων, το συγκεκριμένο έργο μάλιστα, το οποίο βασίζεται στο θαυμάσιο λόγο του Άξιον Εστίν του Επιταφίου, αλλά και μία έκκληση προς την Παναγία μας που αργότερα βρέθηκε από τα εγκώμια στη δεύτερη στάση, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία για τον σύγχρονο ελληνικό κόσμο».

«Να έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε τη χορωδία της Βιέννης την περίοδο των Χριστουγέννων…»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ τόνισε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει κάνει γνωστή την Ελλάδα με τη μουσική αυτή και άλλες μεγάλες μορφές, όπως η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, όπως άνθρωποι οι οποίοι συνέδεσαν τον εαυτό τους -το λέω και το τονίζω- με τη θρησκευτικότητα, τη φιλοπατρία και με την πραγματικά καλώς εννοούμενη αντίσταση εναντίον όλων εκείνων των ξένων πραγμάτων τα οποία έρχονται να μας προσβάλλουν γενικότερα. Είμαστε Έλληνες και σαν Έλληνες πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό. Η Καβάλα και η Θάσος και οι Φίλιπποι και η Χρυσούπολη και ο τόπος μας αυτός θα ήθελα να έχει την αυτονομία, να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει μία Συμφωνική Ορχήστρα, να έχει τη δυνατότητα καλέσει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης την περίοδο των Χριστουγέννων να μας παρουσιάσει ένα όμορφο θέαμα από την θαυμάσια παιδική της χορωδία που έχει, άλλα πού; Πού θα μπορέσει να γίνει αυτό; Αυτό με πονάει ιδιαίτερα».

Η επιθυμία για τη δημιουργία μίας χορωδίας και μίας ορχήστρας

«Εγώ προσωπικά, μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε στόχο να κάνουμε μία θαυμάσια χορωδία νέων, η οποία θα έχει αξίωση και μία μεγάλη θαυμάσια ορχήστρα, την οποία θα την αναλάβει η Μητρόπολη και σχήματα για να μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις. Όμως χρειάζεται μία προπαίδεια, χρειάζεται μία ηρεμία, κατά κάποιο τρόπο, μία συναντίληψη. Και επειδή εδώ οι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τέτοια πράγματα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω να τους παρακαλέσω να κάνουν λίγη υπομονή, ακόμα δεν με έχουν μάθει, δεν με έχουν αισθανθεί ακριβώς πώς μπορώ να μετάσχω σε μία τέτοια δημιουργική άνθηση του τόπου», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος ΦΝΘ για το ίδιο θέμα.

Η εξέλιξη για το Κέντρο Απεξάρτησης

Ερωτώμενος για το Κέντρο Απεξάρτησης που σχεδιάζεται στο παλιό Σανατόριο, τόνισε: «Για το Κέντρο Απεξάρτησης να σας πω ότι είμαστε σε μία διάσταση έρευνας, την οποία την έχουμε κατά κάποιο τρόπο ολοκληρώσει και είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ιατρική Εταιρεία Καβάλας, προκειμένου να φανούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να συνεργαστούμε. Η Μητρόπολη θα αναλάβει όλο το έργο αυτό το οποίο είναι πολυδάπανο, ίσως στην πορεία μπορεί να ενταχθεί σε μία περίπτωση ΕΣΠΑ, ας πούμε, πιστεύω όμως ότι και οι φορείς εδώ, οι επιχειρήσεις γενικότερα και οι μεγάλες εταιρείες, θα βοηθήσουν στο έργο αυτό, πρέπει όμως να δοθεί μία εκκίνηση. Προσπαθώ δηλαδή να το οργανώσω όσο το δυνατόν καλύτερα, προκειμένου να φανεί αυτό το οποίο επιθυμούμε. Θα μπορούσε να πάει πίσω αυτή η συνεργασία για λόγους καθαρά διαδικαστικούς, για γραφειοκρατικούς και οικονομικούς, αλλά πιστεύω όμως ότι στο τέλος θα βρεθεί μία λύση. Χρονοδιάγραμμα δε μπορούμε να έχουμε ακόμη, οι μηχανικοί έχουν προχωρήσει, πρέπει να μιλήσουμε με τους νομικούς να δούμε πώς θα κινηθούμε».

Για τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Ο Μητροπολίτης μίλησε και για την ανέγερση ενός νέου ναού στη θέση του σημερινού ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: «Καταρχάς, το να επισκευαστεί ο συγκεκριμένος Ναός, έτσι ακριβώς όπως υφίσταται, χρειάζεται περισσότερη δαπάνη, αυτό προκαλεί γενικότερα μία δυσκολία να ανταποκριθούμε. Η δημιουργία ενός νέου ναού πιστεύω θα γίνει κατά αυτόν τον τρόπο ο οποίος θα είναι περίπτερος, δηλαδή θα είναι στρογγυλός, θα είναι ροτόντα, θα είναι περηφανής για τον τόπο, το καμπαναριό του θα είναι μπροστά, πάνω από την κεντρική είσοδο που θα μπαίνουμε, θα φαίνεται πολύ όμορφα εκεί πάνω, θα υπάρχει και το άνοιγμα το μεγάλο για τις τελετές της Αναστάσεως. Θα γίνει ένας νέος ναός, θα έχει υπόγειο, θα έχει πολλές αίθουσες, ο περιβάλλοντας χώρος θα είναι πιο όμορφος, όπως ακριβώς θα εκφραστεί. Πιστεύω ότι θα το αγκαλιάσουν όλοι. Προς το παρόν όλοι έχουν συμφωνήσει μαζί μου, έχουν υποβληθεί τα συγκεκριμένα σχέδια στην απαραίτητη υπηρεσία, την υπηρεσία δομήσεως της εκκλησίας. Η Αγία Τράπεζα θα κρατηθεί ως έχει, ως ένας τόπος θυσιαστηρίου».

 

 

kavalapost.gr

Διαβάστε ακόμα