Η “Μικρή Ελλάδα” του Σϋδνεϋ γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Οι ομογενείς του Marrickville, του “ελληνοκρατούμενου” προαστίου που βρίσκεται στην “καρδιά” του Σύδνεϋ, δικαίωσαν και με το παραπάνω τους εμπνευστές της ονομασίας “Μικρή Ελλάδα”, η οποία αποδόθηκε επίσημα στην περιοχή τους πριν από λίγους μήνες, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου, σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση που έλαβε χώρα στον πυρήνα της ελληνορθόδοξης κοινότητας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, εορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον π. Νικόλαο Μποζίκη.

Μετά από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στον σημαιοστολισμένο αύλειο χώρο της εκκλησίας εκτυλίχθηκε το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων, εμπνευσμένων από τον Αγώνα του ’21 και την Εθνική Παλιγγενεσία, καθώς επίσης παρουσίαση επετειακών τραγουδιών και παραδοσιακών ελληνικών χορών. Σε φόντο γαλάζιο και λευκό, με διάχυτα αισθήματα ενθουσιασμού και υπερηφάνειας, τα παιδιά και οι νέοι της Ομογένειας απέδειξαν πως γνωρίζουν και τιμούν τους αγώνες των προγόνων τους, την ιστορία, τις αξίες και τις παραδόσεις του Γένους τους.

Την εκδήλωση διάνθισαν με την παρουσία τους η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία Αυστραλίας, η οποία έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, και η Χορωδία της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων Νέας Νοτίου Ουαλίας. Μάλιστα, η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμου Μέξη, απέδωσε άψογα, μεταξύ άλλων, τους εθνικούς ύμνους της Αυστραλίας και της Ελλάδας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Σημειώνεται ότι θερμούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο ομογενής Γερουσιαστής κ. Peter Poulos, ο οποίος εκπροσώπησε την Πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Gladys Berejiklian, ο Δήμαρχος Inner West, κ. Darcy Byrne, και ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακοδήμος, εκ μέρους του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστου Καρρά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε κατά προτεραιότητα στη νέα γενιά. “Τα παιδιά μας δεν είναι απλώς το μέλλον, αλλά είναι τα φτερά μας, με τα οποία μπορούμε εμείς να πετούμε και να πηγαίνουμε παραπέρα”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους. Ακολούθως, έστρεψε το βλέμμα του προς τους νέους και, έμπλεος συγκίνησης, αναφώνησε: “Είμαι περήφανος για εσάς. Είστε πραγματικοί Έλληνες, γιατί έχετε στην καρδιά σας το ελληνικό πάθος και την ελληνορθόδοξη χριστιανική πίστη”. Κλείνοντας δε τούς παρότρυνε να μην ξεχάσουν ποτέ ότι στις φλέβες τους κυλάει αίμα μαρτύρων υπέρ της Πίστεως και ηρώων υπέρ της Πατρίδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της επετειακής εκδήλωσης, επαινώντας ιδιαίτερα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Οικονόμου, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου. Κάνοντας λόγο για έναν συνετό, εργατικό και ευλογημένο κληρικό, ευχήθηκε ο Θεός να του δίνει δύναμη και κουράγιο, ώστε να συνεχίσει να διακονεί για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδος.

Διαβάστε ακόμα