Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ιερά Μονή Καλτεζών Αρκαδίας

Ιερά Μονή Καλτεζών – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, στο πλαίσιο εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, προς τιμήν των Αγωνιστών που συμμετείχαν στην Πελοποννησιακή Γερουσία, η οποία συγκλήθηκε στο Μοναστήρι των Καλτεζών.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Χρήστου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Συνέλευση των Καλτεζών υπήρξε ορόσημο στην πορεία του Εθνοαπελευθερωτικού Αγώνα, συγκαλώντας την πρώτη ενιαία κεντρική διοικητική αρχή του επαναστατημένου ελληνισμού.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Πατρών, τον Επίσκοπο Τεγέας, τους Ιερείς και τις Αρχές του τόπου, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για την άδεια μεταφοράς του Ιερού Λαβάρου της Επανάστασης. Απένειμε δε στον Αρχιμ. Φιλάρετο, αδελφό της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων το Μεγαλόσταυρο της Μητροπόλεως, για τη μεταφορά του Ιερού Συμβόλου.

Με τη σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την χαρά του για την ικανοποίηση της επιθυμίας του να βρεθεί στη Μονή των Καλτεζών, όπου έλαβε χώρα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την απελευθέρωση του Γένους. Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό διαφωτισμό, τόνισε ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί η βοήθεια των ξένων στον αγώνα, αλλά οι Έλληνες με απλότητα και αποφασιστικότητα έδωσαν το αγώνα τους για την ελευθερία. “Όταν κυριαρχούσε ο διαφωτισμός, εδώ αντίστοιχα είχαμε τους Νεομάρτυρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, εξυμνώντας τα μέλη της Πελοποννησιακής Γερουσίας, υποστήριξε ότι με πίστη στο Χριστό και στην πατρίδα έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. “Ας είναι αιωνία τους η μνήμη”, κατέληξε.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, οι Βουλευτές Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γεώργιος Παπαηλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Φορέων.

Διαβάστε ακόμα