Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στα Ρίζα Χαλκιδικής

Σήμερα Κυριακή ΣΤ’ Λουκά, που στις Εκκλησίες μας διαβάζεται η Περικοπή της επισκέψεως του Κυρίου μας στη χώρα των Γαδαρηνών (Λουκ. η΄ 27-39 ), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, μαζί με τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάϊτα επεσκέφθη την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ριζών, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Κυριακάτικης Ευχαριστιακής Συνάξεως. Τούτο το έπραξε γιατί στις αρχές Σεπτεμβρίου που τοποθετήθηκε ο νέος Εφημέριος στην Ενορία αυτή, Παν. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Παρδάλης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούσε να είναι παρών στη χαρά του πνευματικού του παιδιού, που είναι και πνευματικό του ανάστημα.

       Ο π. Θεόκλητος είναι υϊός Ιερέως, του κοιμηθέντος πρό τριετίας αειμνήστου π. Νικολάου Παρδάλη και της θεοσεβούς Πρεσβυτέρας του Αικατερίνης. Είναι πτυχιούχος των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και φέτος, συν Θεώ, τελειώνει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ευλαβέστατο και πολύ ταπεινό παιδί, που είναι πνευματικό τέκνο του Γενικού μας Αρχιερατικού Επιτρόπου Παν. Αρχιμ. π. Δωροθέου Ζέρβα και πνευματικό ανάστημα και καύχημα του Μητροπολίτου μας. Γι’ αυτό και η επίσκεψη του Δεσπότη μας.

      Όλος ο θεοσεβής Λαός των Ριζών συμμετείχε στο κάλεσμα της Εκκλησίας μας, για να μετάσχη στη Κυριακάτικη Ευχαριστιακή Λατρεία, να λάβη την ευλογία του Επισκόπου μας και για να τιμήση τον παπά του. Παρούσα και η μητέρα του π. Θεοκλήτου, Πρεσβυτέρα Αικατερίνη και ο Πρωτοψάλτης αδελφός του Δημήτριος που κόσμησε και το δεξί Αναλόγιο. Στο αριστερό Αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης του Ναού και Διδάσκαλος κ. Αθανάσιος Χαλκιάς και ο Πρωτοψάλτης του Αγίου Προδρόμου κ. Χρήστος Τσαγκόπουλος. Επικεφαλής του Λαού ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αστέριος Βουλγαράκης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Γκουγκούση, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ριζών κ. Αστέριος Στύλος κ.ά..

      Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, αφού ζήτησε συγγνώμη για την παράκαμψη των Αναγνωσμάτων της Κυριακής, μίλησε για το Μυστήριο της Εκκλησίας, της Οποίας Διάκονος απεστάλη ο π. Θεόκλητος. Η Εκκλησία είπε ο Δεσπότης είναι ένα διαρκές Μυστικό Δείπνο, ή καλύτερα η συμμετοχή στο Δείπνο της Ευχαριστίας, Δείπνο που συνιστά και φανερώνει την Εκκλησία. Αλλά και η Ευχαριστία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το Μυστήριο της Εκκλησίας, το Μυστήριο του όλου Χριστού, κατά τον π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ. Κάθε φορά, συνέχισε ο ομιλητής, που οι πιστοί συναθροιζόμαστε προσκαρτερώντας τη διδασκαλία των Αποστόλων και τον τεμμαχισμό του Άρτου της Ευχαριστίας για τη Μετάληψη ( Πράξ. β’ 42), ξαναγυρίζουμε πίσω στο Υπερώο που οι Μαθητές και ο Ιησούς τελούν το Μυστικό Δείπνο, βέβαιοι πως η  κάθε τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας είναι συνεχιζόμενο και παρατεινόμενο το τελευταίο τούτο Δείπνο το Μυστικό. Είναι μετοχή στο Πασχάλιο Ευχαριστιακό Τραπέζι, με συνδαιτυμόνες τον Χριστό, τους Αποστόλους Του, τους Αγίους Του, τους Κληρικούς και Λαϊκούς που απαρτίζουμε το Σώμα Του. Είναι, κατά τον Κανόνα της Μ. Πέμπτης, Ξενία Δεσποτική και μετοχή στην Αθάνατη Τράπεζα που μας παραθέτει ο Δεσπότης Χριστός.

      Η Εκκλησία, δηλαδή η Θεία Ευχαριστία, είναι μυστική σύνοψη, ανακεφαλαίωση, συγκεφαλαίωση, παράσταση,παράταση και συνέχιση του έργου της ” εν Χριστώ” σωτηρίας, της λυτρωτικής παρουσίας και πράξεως του Χριστού μας στον χώρο και στον χρόνο. Η κάθε Λειτουργία αποβαίνει, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, μία διαρκής Πεντηκοστή, μια διαρκής Γέννηση, Σταύρωση, Ταφή, Ανάσταση και Ανάληψη του Χριστού μας. Από εδώ βγαίνουν οι Άγιοι, ο Παράδεισος, η αιωνιότητα κι οι άνθρωποι αδελφοί, ομόψυχοι, ομοκάρδιοι, όμαιμοι και σύσσωμοι Χριστού, άνθρωποι Χριστοφόροι που ξέρουν να ζουν σε παροξυσμό αγάπης ( Εβρ. ί 24.)

      Αυτή την Εκκλησία, κατέληξε ο Επίσκοπός μας, καλείται να διακονήση ο π. Θεόκλητος, μετέχοντας και προσφέροντας το Δείπνο της Αγάπης Χριστού του Θεού. Για τούτο και κάλεσε τον Λαό του Θεού να στηρίξη τον Εφημέριό του με όλη του τη ψυχή και την καρδιά.

ΑΞΙΟΣ !!!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα