Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αστακού

Την ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας της Λιγοβιτσιάνας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, στους πρόποδες του όρους Λιγοβίτσι, πάνω από την φυσική λίμνη Οζερός επισκέφθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Η Ηγουμένη Γερόντισσα Μακρίνα και η Αδελφότητα επεφύλαξαν θέρμη υποδοχή στον Σεβασμιώτατο, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας η Γερόντισσα καλωσόρισε τον Μητροπολίτη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στην νέα διακονία που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία. Τόνισε ότι η Αδελφότητα του Λιγοβιτσίου θα είναι πάντα δίπλα του και στις χαρές και στις λύπες του, προσευχόμενη για αυτόν και σε ανάμνησή της πρώτης επισκέψεώς του, του προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Ηγουμένη, τις μοναχές και τους προσκυνητές για την θερμή υποδοχή και τη χαρά της πρώτης Θείας Λειτουργίας λέγοντας, ότι από τους πρώτους στόχους της διακονίας του είναι να επισκεφθεί τα μοναστήρια που αποτελούν τον πνευματικό πνεύμονα της Εκκλησίας.

Εξέφρασε τη χαρά του, γιατί η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι ένας τόπος κατάσπαρτος από Μοναστήρια, στα οποία ευλογημένες ψυχές αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Θεό.

Ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους τοπικούς άρχοντες γιατί συμπαρίστανται στην Εκκλησία τονίζοντας ότι ένα Μοναστήρι που παραμένει ανοιχτό, πέρα από την λατρεία του Θεού, συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι κατά την επισκοπική του διακονία έχει πλήρη συναίσθηση πως οφείλει να θυσιαστεί και να δώσει τη ζωή του για να προσφέρει έμπνευση και οραματισμό, να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να καταδείξει παντού τον Χριστό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, συνεχάρη την Αδελφότητα γιατί διακονεί το προσκύνημα αυτό της Παναγίας, κρατά τις πύλες του ανοιχτές και υποδέχεται τους ανθρώπους τονίζοντας ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως οι πιστοί δεν είναι κτήμα και οπαδοί κανενός, αλλά είναι ζωντανές εικόνες του Θεού που οφείλουμε να διακονούμε με αγάπη, στοργή και ανεκτικότητα αφήνοντάς τους ελεύθερους εν Χριστώ, αφού η πίστη δεν καταργεί την ελευθερία.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Διοικητής  του Α.Τ. Κατούνας κ. Δημήτρης Κόκκιος, ο Διοικητής της Π.Υ. Αμφιλοχίας κ. Ευστάθιος Ντζέμος, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Φυτειών, Σκουρτούς και Παπαδάτου και πλήθος πιστών.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε τον Αστακό, την έδρα του Δήμου Ξηρομέρου και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αστακού. Στην κεντρική πλατεία οι κάτοικοι της περιοχής του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές. Ο Δήμαρχος Αστακού κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και κατόπιν με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέσθηκε η Ενθρονιστήρια Δοξολογία και ο Αναστάσιμος Εσπερινός. Εντός του Ναού, εκ μέρους του ιερού κλήρου της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αστακού, μίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος, αρχιμ. Δαβίδ Μπαζούλας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τις αντιφωνήσεις του μίλησε από καρδιάς εκφράζοντας την χαρά και τη συγκίνησή του για τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που εισπράττει αυτές τις οχτώ ημέρες της Επισκοπικής του διακονίας. Ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την ζεστή υποδοχή στην όμορφη πόλη του Αστακού λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε έναν επίγειο παράδεισο, γιατί ο παράδεισος δεν είναι τίποτα άλλο, από το να κοινωνεί κανείς με πρόσωπα καθαρά, έντιμα και χαρούμενα. Δοξάζω τον Θεό που έφερε τα βήματά μου σε αυτόν τον τρισευλογημένο τόπο».

Εξέφρασε τη χαρά του για το πνευματικό έργο που επιτελείται στον Αστακό και υπενθύμισε με νόημα ότι οι Εκκλησιές δεν είναι μόνο οι χώροι όπου λατρεύεται ο Θεός αλλά αποτελούν την καρδιά και το επίκεντρο της ζωή μας.

Τέλος αναφέρθηκε στην καλή και στενή συνεργασία των Δήμων με τις Ενορίες που λειτουργεί προς όφελος των ανθρώπων και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχυθούν οι θεσμοί των Αρχιερατικών Περιφερειών με περισσότερες αρμοδιότητες, λειτουργώντας αποκεντρωτικά, για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πιστοί.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αστακού, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Αγρινίου, Βουλευτές, Πολιτευτές, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος πιστών.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Υποδοχή στον Αστακό

Διαβάστε ακόμα