Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου

Το Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου επισκέφθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Δέσποινας Αλεξοπούλου – Γεωργιάδη και των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές και εξέφρασε τη χαρά του, γιατί είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μιλώντας από καρδιάς στους μαθητές αναφέρθηκε σε κοινά στοιχεία του Σχολείου και της Εκκλησίας. Το πρώτο είναι η μαθητεία. Στην Εκκλησία μαθαίνουμε για τον Θεό, μέσα από την αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο. Ο Χριστός είναι η τέλεια Αγάπη, είναι ο Πατέρας, ο Λυτρωτής, η Ελπίδα, η Οδός και η Ανάσταση και μας καλεί σε κοινωνία μαζί Του, μέσα από την πίστη και την εμπιστοσύνη μας σε Αυτόν. Μην ξεχνάμε πως ό,τι και αν κάνουμε ο Χριστός είναι ο Πατέρας μας και μας περιμένει με μια ανοιχτή αγκαλιά να μας δεχθεί. Ένα πράγμα ζητάει μόνο από εμάς∙ να εφαρμόζουμε όσα Εκείνος δίδαξε και να μην απομακρυνόμαστε από κοντά Του.

Η Εκκλησία είναι μια κοινότητα προσώπων, στην οποία είμαστε όλοι ίσοι. Όχι όμοιοι, αλλά ίσοι και οφείλουμε να αποδεχόμαστε τους πάντες, χωρίς διακρίσεις. Αυτό ονομάζεται κοινωνία προσώπων. Ο ένας αναπληρώνει και ενισχύει τον άλλο. Δεν λειτουργούμε ατομικά μέσα στην Εκκλησία. Δεν είναι ατομικό γεγονός η σωτηρία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε στους μαθητές, ότι πρέπει να αισθάνονται την Εκκλησία σαν το σπίτι τους και να γνωρίζουν ότι ο Επίσκοπος είναι ο πνευματικός τους πατέρας, που μπορούν να τον αναζητούν και το γραφείο του παραμένει πάντα ανοιχτό για τα παιδιά.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιττα του Συλλόγου Διδασκόντων και μίλησε στους καθηγητές του Σχολείου τονίζοντας, ότι η εκπαιδευτική ιδιότητα μαζί με την γονεϊκή αποτελούν δύο κορυφαίες σταθερές που στηρίζουν το κοινωνικό σύνολο και οφείλουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς στην επιτέλεση του διδακτικού τους έργου.

Δείτε εδώ φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμα