Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στη Λήμνο για την εορτή του Αγίου Πνεύματος

Λήμνος – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023, τελέστηκε λαμπρός πολυαρχιερατικός εσπερινός της Εορτής του Αγίου Πνεύματος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μυρίνης, στο ακριτικό νησί της Λήμνου.

Προσκεκλημένοι του οικείου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ο οποίος και χοροστάτησε στην ιερή ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Λήμνου αναφερόμενος στην σημαντικότητα της ενότητας της Εκκλησίας, σημείωσε εμφατικά ότι αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, όπως ακριβώς διατρανώθηκε με συνηγμένους τους μαθητές στο υπερώο, γεγονός το οποίο όχι μόνο εορτάζουμε, αλλά και πρέπει να αγνωνιζόμαστε να επιτύχουμε. Με αυτήν την συνείδηση και την διάθεση καλωσόρισε τους  φιλοξενουμένους Σεβ. Αρχιερείς με θερμούς και εγκάρδιους λόγους και τους ευχαρίστησε, επειδή ανταποκρινόμενοι στη φιλάδελφη πρόσκλησή του προσήλθαν πρόθυμα με τις συνοδείες τους και τίμησαν με την συμπροσευχη-τική  παρουσία τους, τους εορτασμούς της Τοπικής Εκκλησίας και της νήσου.

 Αναφέρθηκε με ξεχωριστούς λόγους στην προσωπικότητα και στην εκκλησιαστική διακονία των φιλοξενουμένων  Αρχιερέων, θυμίζοντας με συγκίνηση τους πνευματικούς συνδέσμους που από ετών διατηρούν.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε για τη προσευχητική συμμετοχή τον ιερό κλήρο, τους επισήμους και τον πιστό λαό παρεκάλεσε τον χοροστατήσαντα Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, να απευθύνει στη λατρευτική σύναξη λόγο πνευματικής οικοδομής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, αφού ευχαρίστησε τον φιλοξενούντα Ποιμενάρχη, αναφέρθηκε εμπνευσμένα στο βαθύτερο νόημα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής, σημειώνοντας ιδιαιτέρως ότι τονίζεται κατ’ αυτή η καταξίωση του ανθρώπου, αφού o Χριστός παίρνει ασήμαντους της κοινωνίας και τους κάνει σημαντικούς. Τους αλιείς των ιχθύων, μεταμορφώνει σε  αλιείς ανθρώπων. Τους  αδαείς σε φωτιστές της οικουμένης. Παίρνει τους ανίσχυρους και τεταπεινωμένους, αλλά παραδομένους στο θέλημα του Θεού και τους δίνει την λαμπρότητα και την ωραιότητα της δικής του μορφής.

Επίσης τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο, τον οποίο έχει η ενότητα και η υπακοή μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας, προέτρεψε να αγαπούμε, να λατρεύουμε και να εμπνεόμεθα από το Άγιο Πνεύμα. Κατέληξε λέγοντας ότι ο Παράκλητος περιμένει με υπομονή, καρτερικότητα και διάκριση να αφεθούμε στα φιλάνθρωπα χέρια Του.

Διαβάστε ακόμα