Νέα σενάρια για την στάση του Πατριαρχείου Μόσχας

Την ίδια ώρα και υπό το βάρος της διττής ανάγνωσης της δήλωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την άφιξή του στην Κρήτη, όπου από τη μία ευχήθηκε οι απουσιάζουσες Εκκλησίες να αναθεωρήσουν έστω και στο “και ένα” τη στάση τους, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε πως όποιος δεν έρθει αναλαμβάνει και το βάρος της απόφασής του αυτής, στη Ρωσική Εκκλησία επανεκτιμούν τα δεδομένα, αντιλαμβανόμενοι ότι, ιδίως μετά την έλευση και της σερβικής αντιπροσωπίας, ο κίνδυνος αυτοαπομόνωσης είναι ισχυρός και κυρίως ότι και επικοινωνιακά δεν ηχεί θετικά η αποχή από μια Σύνοδο ιστορικής εμβέλειας, χωρίς εμφανώς καθοριστικής σημασίας διαφωνίες. Περισσότερο, δε, που η συζήτηση περιστρέφεται όλο και πιο πολύ για την απουσία της στην επίδειξη πολιτικής ισχύος, διαχρονικής αμφισβήτησης του “πρωτεύθυνου” και προσωπικών στρατηγικών, που ουδεμία όμως σχέση μπορεί να έχουν με το κλίμα αυτής της Μεγάλης Συνόδου, 1.300 χρόνια μετά την προηγούμενη ανάλογη, και όταν μάλιστα ως είδηση έχει αρχίσει να αποκτά παγκόσμιας εμβέλειας προβολή.

Μετά τη “θριαμβευτική” υποδοχή Πούτιν στο Άγιο Όρος, και ο τελευταίος φέρεται ενοχλημένος από την απουσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Έτσι ίσως να ερμηνεύεται η διάχυτη αίσθηση τις τελευταίες ώρες περί νέας κινητικότητας. Στη Μόσχα συζητείται σε επίπεδο ιεραρχών (η διοίκηση της Ρωσικής Εκκλησίας έχει την ευελιξία με ένα σχήμα Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να συνεδριάζει ανά πάσα στιγμή), αν τελικά ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος έχει τρόπο να δηλώσει παρών, χωρίς όμως να τρωθεί το γόητρο της Εκκλησίας του στη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Το σενάριο που “βλέπουν” είναι να έρθει ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος, αρχικά για να παραβρεθεί στο Συλλείτουργο που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Προκαθήμενους των αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο την Κυριακή της Πεντηκοστής, η “εορτή μήτρα” της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι θα σηματοδοτούσε όμως την ενότητα λειτουργικά της Μόσχας με όλες τις άλλες αυτοκέφαλες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η ενότητα στη βάση του κοινού Λειτουργικού είναι και το DNA της Ορθοδοξίας, και μόνο όταν έχουμε την “αποκοπή” του και μόνο αυτού, μιλάμε για “διαχωρισμούς και σχίσμα” στην Ορθοδοξία. Να πει, έτσι, ότι απουσίαζε επειδή άλλες Εκκλησίες δεν έρχονταν, αλλά για την ενότητα δηλώνει “παρών”.

Το ενδεχόμενο άφιξης του Ρώσου Πατριάρχη, έστω και με αυτή τη μορφή, όσο κι αν φαντάζει για την ώρα απίθανο, αποδεικνύει ότι οι διπλωματικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν και παίρνουν. Μία παλιά ουκρανική λαϊκή ρήση λέει: «Όταν ο εκβιασμός γίνεται ανοικτά και απροκάλυπτα, συνήθως αποδεικνύει πανικό και αυτοπαγίδευση του εκβιαστή…».

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη είναι γεγονός. Σήμερα αρχίζουν και στην ουσία με τη “μικρή Σύναξη” των παρόντων Προκαθημένων οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία είναι η πρώτη μετά το 1054.

neakriti.gr

Διαβάστε ακόμα