Λαμπρή Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Ι. Μ. Ηλείας (ΦΩΤΟ)

Με υπερηφάνεια, πατριωτισμό, αξιοπρέπεια και λεβεντιά, όπως άλλωστε αρμόζει στους ένδοξους Ηρωϊκούς προγόνους μας, οι οποίοι πολέμησαν “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία” κατά την Εθνική Παλλιγγενεσία του 1821, τίμησαν για μία ακόμη φορά “της Λευτεριάς το ξημέρωμα και της Παναγιάς την μέρα” τα μέλη των χορευτικών ομάδων του δραστήριου Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου Πύργου «Ηλείων Παράδοσις»,  ο οποίος αποτελεί φάρο πολιτισμού  για την πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή, ενώ πάντα δίνει το παρόν στις ιστορικές μνήμες και θρησκευτικές εορτές , καθοδηγώντας παράλληλα με αίσθημα ευθύνης, σ’ αυτές τον μέλλον της Ελλάδας τα παιδιά μας! 

Η επετειακή αυτή λαμπρή εκδήλωση η οποία γνώρισε για μία ακόμη φορά εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της  25ης Μαρτίου, στο κατάμεστο και πάντα φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, σημαίνοντας έτσι  και το τέλος των τριήμερων λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων για την 197η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821!
Τον πανηγυρικό την ημέρας εκφώνησε με μία θαυμάσια εποικοδομητική και φλογερή πατριωτική ομιλία ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας,  Καθηγητής Φιλόλογος, Συγγραφέας και Ιστορικός ερευνητής με θέμα: «Η Επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας και  η Μνήμη της Μάχης του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821».
Ο εκλεκτός ομιλητής όπως πάντα με  απλό και γλαφυρό έκανε μία εύστοχη και ιστορικά τεκμηριωμένη αναφορά στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 από το χθες… στο σήμερα…,  αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι: «Τον Μάρτιο του 1821 ξεκίνησε και στην Νότιο Ελλάδα ο ξεσηκωμός των Ελλήνων εναντίον της Τουρκικής Δουλείας. Όλα ήσαν έτοιμα με την ανάλογη προετοιμασία της Φιλικής Εταιρείας. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η έναρξη της Επαναστάσεως τον Φεβρουάριο του 1821 από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στην περιοχή της Μολδοβλαχίας. Οι Έλληνες έλαβαν την μεγάλη απόφαση να πάψουν να είναι ραγιάδες, να πάψει το δοξασμένο Γένος τους να είναι υπόδουλο ενός Ασιάτη και Αλλόπιστου Δυνάστη…».
Αναφερόμενος μάλιστα στην Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821,  τόνισε ότι: «Η μάχη του Πύργου της 3ης Απριλίου 1821 διήρκεσε μόλις οκτώ (8) ώρες. Τα περισσότερα από τα σπίτια του Πύργου άντεξαν στις επιθετικές κινήσεις των Λαλαίων κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πόλεως δεν κατελήφθη από τούς επιτιθεμένους.  Τέλος, οι Πύργιοι μαχητές βγήκαν από τις οικίες που ως τότε χρησιμοποιούσαν για άμυνα κατά των Λαλαίων και επετέθησαν εναντίον των Λαλαίων Τουρκαλβανών. Πέτυχαν να τους καταδιώξουν εκτός της πόλεως του Πύργου. Οι Λαλαίοι όμως είχαν λεηλατήσει μερικά σπίτια, ενώ σε άλλα έβαλαν φωτιά. Οι πυρκαγιές σε πολλές οικίες εξανάγκαζαν τούς ευρισκομένους σε αυτά να τα εγκαταλείπουν και να επιτίθενται κατά των Λαλαίων εισβολέων. Δημιουργήθηκε ένα συγκεχυμένο σκηνικό με εκατοντάδες αντιπάλους να πολεμούν σε διάφορα σημεία της πόλεως. Από τούς αμυνομένους Έλληνες άλλοι από αυτούς κατόρθωσαν να απωθήσουν τούς Λαλαίους  έξω από τον Πύργο, ενώ άλλοι Έλληνες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι ή φονεύθηκαν από τούς Λαλαίους. Μετά από όλα αυτά οι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί επέστρεψαν στην βάση τους στο Λάλα. Και άλλα πλήγματα όμως δέχθηκαν στην συνέχεια οι Επαναστάτες από τους Τουρκαλβανούς του Λάλα, σε Αγουλινίτσα και Λαντζόι, στις 24 Απριλίου και 10 Μαΐου αντίστοιχα, αλλά και στα στενά Κατσαρού (17 Μαΐου, όπου πέφτει ηρωϊκά ο καπετάν Γιαννιάς). Θα ακολουθήσει η πολιορκία και η άλωση του Λάλα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1821, οπότε και ο κίνδυνος αυτός θα εκλείψει. Έτσι η Επανάσταση κυριάρχησε και η Ηλεία ανέπνευσε Αέρα Ελευθερίας μετά από αιώνες.  Ήταν ένα επίτευγμα των Αγωνιστών που αξίζει να θυμόμαστε και να το τιμάμε την 3η Απριλίου κάθε χρόνο».  
Ο εκπαιδευτικός και μέλος του Ομίλου κ. Βασίλης Βασιλειάδης,  παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της λαμπρής εκδήλωσης, αναφέρθηκε και στην συμβολή της Θεσσαλίας  κατά την Επανάσταση του 1821. 
Τα τμήματα των χορευτικών ομάδων, με ιδιαίτερη επιδεξιότητα αλλά και πατριωτισμό, παρουσίασαν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς, από την Θεσσαλία, την Ρούμελη, την Καππαδοκία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας χορού κ. Γεωργίας Λάττα. Ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια όπως πάντα είχε η δραστήρια και ακάματη Αντιπρόεδρος του Ομίλου κ. Μαίρη Μιχαλακοπούλου.
Η  Επετειακή αυτή εορταστική εκδήλωση που αναπτέρωσε το Θρησκευτικό αλλά και το Εθνικό μας συναίσθημα, αλλά και με τον τρόπο αυτό τιμήθηκαν εκείνοι που έδωσαν το αίμα τους, για την δική μας ελευθερία έλαβε τέλος με την θερμή θρησκευτική και πατριωτική προσλαλιά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, καθώς επίσης με το σύντομο ευχαριστήριο θερμό χαιρετισμό του Πρόεδρου του δραστήριου αυτού Ομίλου κ. Κώστα Αθανασόπουλο και με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου!

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους συνετέλεσαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία και αυτής της λαμπρής εκδήλωσης ιδιαίτερα δε στην χαρισματική καθηγήτρια παραδοσιακών χορών  κ. Γεωργία Λάττα, στον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Κώστα Αθανασόπουλο, την Αντιπρόεδρο κ. Μαίρη Μιχαλακοπούλου και τα μέλη π. Νικόλαο Κατσηδήμα, κ. Χρήστο Σκυλλάκο, κ. Καίτη Ντοά, κ. Θεοδώρα Ρήγα και Χριστίνα Χαραλαμποπόύλου καθώς επίσης και στα μέλη των χορευτικών ομάδων,  οι οποίοι ως γνήσιοι Ορθόδοξοι Έλληνες, με σύνεση, συνέπεια και πατριωτισμό, συνεχίζουν να προβάλλουν την ένδοξη Ιστορία και την Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, ως καλοί θεράποντες, άξιοι και γνήσιοι συνεχιστές αυτής, σε αντίθεση με κάποιους άλλους εσωγενείς… και αλλογενείς… Ιστορικούς και Πολιτικούς Μισέλληνες… και Πατριδοκάπηλες… οι οποίοι θέλουν να μας αλλοτριώσουν και να μας αλλοιώσουν μανιωδώς αλλά και λυσσαλέα την Ένδοξη και Λαμπρή μας, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΙΣΤΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, αλλά όμως δεν θα τα καταφέρουν, διότι ο ΘΕΟΣ έχει βάλει και πάλι την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ!! 
Την εκδήλωση τίμησαν με την ευγενική παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής, ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ Πύργου Αρχιλοχίας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής και ο Αντιπρόεδρος κ. Τάσος Αράπογλου, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Νέας Φιγαλείας κ. Ολυμπία Κατσάμπουλα, η Πρόεδρος του Λυκείου Εληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου-Ολυμπίας κ. Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. Πύργου κ. Τζένη Τσεπενέκα, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Πρόεδρος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής και Αθλητικής Κίνησης Ηλείας κ. Πέτρος Μπηλιώνης, ο Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς κ. Γιώργος Σταματόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ήλιδας κ. Δημήτριος Κωνταντόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος και πλήθος κόσμου.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ! ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
ΖΗΤΩ Η 25Η  ΜΑΡΤΙΟΥ 1821! ΖΗΤΩ Η 3Η  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821!
ΖΗΤΩ Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!
ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ!
Ι. Μ. Ηλείας
Διαβάστε ακόμα