Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στον Εσπερινό της Ευαγγελίστριας Καλλιθέας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη προσέλευση πιστών έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καλλιθέα. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και άλλους προσκυνητές ιερείς. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από τις προτυπώσεις της Παναγίας των αναγνωσμάτων και συνέχισε με την φράση του Ιωάννη Δαμασκηνού :

“Ο πληρών τον ουρανόν και την γήν,ού ο ουρανός θρόνος η δε γη υποπόδιον,ευρύχωρον ενδιαίτημα την γαστέρα της οικείας δούλης εποιήσατο “.

Έτσι η Παναγία γίνεται η ” κλίμαξ “, η σκάλα από την οποία κατεβαίνει ο Θεός στην γη και ανεβαίνει ο άνθρωπος στον Θεό. Γίνεται η γέφυρα,που ενώνει τον ουρανό με την γη,τον άνθρωπο με τον Θεό.
Είναι η Παναγία η ” θεόμιλος και θεοχώρητος και η κοσμοσέβαστος Θεού κιβωτός ”  ( Ιωάννης Δαμασκηνός ).
” Θεόμιλος ” : που επικοινωνεί με τον Θεόν.
” Θεοχώρητος ” : που εχώρεσε τον αχώρητον Θεόν.
” κοσμοσέβαστος ” : που προκαλεί τον σεβασμό του κόσμου ολοκλήρου.

Η Κιβωτός του Νώε ήταν προτύπωση της Παναγίας. Όσοι μπήκαν στην Κιβωτό, σώθηκαν από τον κατακλυσμό. Όμως η Παναγία είναι η ” ολκάς των θελόντων σωθήναι”.

Είναι Αυτή που σώζει τον κόσμο από τον ” κατακλυσμό ” της αμαρτίας. Αλλά όπως η Κιβωτός του Νώε είναι προτύπωση της Παναγίας και η Παναγία είναι προτύπωση της Εκκλησίας. Όσοι εισέρχονται στην Εκκλησία, σώζονται. Τι σημαίνει σώζονται ; Γίνονται σώοι, ολόκληροι. Τα θρύψαλα της ζωής και της υπάρξεώς τους ο Σωτήρας τα περιμαζεύει και τα ξανασυνδέει και τα επαναφέρει στο ” αρχαίον κάλλος “.

Και έτσι όπως η Παναγία τίκτει – γεννά – τον Θεό στον κόσμο, έτσι και η Εκκλησία τίκτει – φέρνει – τον κόσμο στον Θεό.

Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από την λέξη των ” θελόντων ” να σωθούν, που αναφέρεται στον Ακάθιστο Ύμνο.

Πρέπει ο άνθρωπος να ” θέλει “. Όλα εξαρτώνται από την ελευθερία μας. Ο Θεός δεν αναγκάζει κανένα. Γι’ αυτό υπάρχει τόση αποστασία στην εποχή μας.

Ερωτάται εμείς ανήκουμε στους ” θέλοντας ” να σωθούν ; Οπωσδήποτε η απάντηση είναι : Ναί ! Ας το επιβεβαιώνουμε με την ζωή μας .

Διαβάστε ακόμα