Χίου Μάρκος: “Σηκώστε ελληνικές σημαίες για να δούν ότι εδώ είναι Ελλάδα” (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν είμαι μονοφυσίτης να ασχολούμαι μόνο μετά του ουρανού».

Με το ξεκαθάρισμα αυτό ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος έδωσε στο καθιερωμένο μήνυμα του, ενώπιον χιλιάδων πιστών, που συνόδευσαν την περιφορά των Επιταφίων, το στίγμα της τοπικής Εκκλησίας, για την επικαιρότητα που ταλανίζει την πατρίδα μας και συμβαδίζει με το Θείο δράμα των ημερών.

Αναφερόμαστε στην αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών στις Τουρκικές φυλακές και τις απειλές που δέχεται η πατρίδα μας, που αποτέλεσε το κύριο σημείο της ομιλίας του Μητροπολίτη ενώπιον και των αρχών, που με επικεφαλής τους δύο βουλευτές και τον Δήμαρχο, παρευρέθηκαν στην συνάντηση των τεσσάρων Επιταφίων των κεντρικών συνοικιών της Πόλης στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

«Λιτανεύομε απόψε κάτω από τον δικό μας ελληνικό ουρανό, είπε ο Χίου κ. Μάρκος, δίπλα στις ακρογιαλιές του νησιού μας, όπου τα κύματα της θαλάσσης, που κατά τα λόγια του ποιητή μιλούν και εκείνα ελληνικά και περπατώντας πάνω σε χώμα βαμμένο με αίμα Αγίων της Ορθοδόξου ελληνικής πίστεως της γλυκυτάτης και φιλτάτης Ελλήνος πατρίδος μας. Λιτανεύουμε το σώμα του δημιουργού μας, που από το τίποτα μας έδωσε υπόσταση.

Λιτανεύομε εδώ στο νησί μας, σε ένα από τα αναρίθμητα ζαφείρια, που κοσμούν το ελληνικό Αρχιπέλαγος, δικά μας απ’ αιώνος έως της συντέλειας των αιώνων»

«Δικό του δώρο στον πρωτόπλαστο, συνέχισε ο Μητροπολίτης, δικό του δώρο στον έλληνα η ελευθερία για να ζούμε κάτω από την σκέπη του. Η ελευθερία για να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του, η ελευθερία για να εργαζόμαστε.

Γι’ αυτό προσεύχομαι ιδιαιτέρως τούτη την ώρα, αυτή την ελευθερία, το δώρο του Θεού να την στείλει απόψε και να λιτανεύσει το άχραντο σώμα του μέσα στα σκοτεινά κελιά των Φυλακών της Ανδριανουπόλεως της Τουρκίας, όπου δύο ελληνόπουλα, δύο έλληνες στρατιώτες, σάρκα από την σάρκα μας, οστούν από τα οστά μας, αναίτια  σε καιρό ειρήνης βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, με ιταμές προκλήσεις και ανεπίτρεπτες επιθυμίες στα χώματα μας.

Κύριε, κατέληξε συγκινημένος ο Μητροπολίτης Χίου, απελευθέρωσον τους έλληνας στρατιώτες για να απολαύσουν τα δώρα που εσύ χάρισες στην Ορθόδοξη Χριστιανική πατρίδα μας. Σ’ αυτή την πατρίδα μας, με την ταυτότητα της, για την οποία σας καλώ σαν πνευματικός πατέρας, γιατί δεν είμαι μονοφυσίτης για να ασχολούμαι μόνο μετά του ουρανού, θα ήμουνα αιρετικός αν δεν ασχολούμουν μετά της γης, σας καλώ το διήμερο αυτό να σηκώσετε ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια σας, για δούν οι επισκέπτες μας ότι εδώ είναι Ελλάδα και όπως έλεγε ο Χιώτης ποιητής Γ. Βερίτης είναι η Ελλάδα του Χριστού.»

alithia.gr

Διαβάστε ακόμα