Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μονή Αγίας Μονής Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)

H Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα στο προσφάτως ανακαινισμένο Βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην περιοχή Άριας Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων για τον εσπερινό των εγκαινίων . Εν πομπή από κληρικούς και πιστούς ο Μητροπολίτης AΑργολίδος Νεκτάριος κι ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος μετέφεραν προς τον Ιερό ναό της Ζωοδόχου πηγής τα Ιερά Λείψανα.

Κατόπιν έγινε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων από το Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο και ξεκίνησε ο Εσπερινός των Εγκαινίων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αχαΐας Αθανασίου.

Οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής αφορούσαν τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθολικού καθώς και την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της βορειδυτικής πτέρυγας της μονής και η απόδοση της αρχικής λειτουργικής μορφής και οργάνωσής της, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη συνοδεία των μοναχών.

Παράλληλα, στοχεύει στην διάσωση του μνημείου, η οποία ανήκει σε ένα δίκτυο σημαντικών ιστορικών ναών και μονών της περιοχής του Δήμου Ναυπλιέων. Εντυπωσιακό ήταν και το καινούργιο μαρμάρινο τέμπλο του καθολικού ,το οποίο ανακατασκευάστηκε από ειδικούς με τα υπάρχοντα κομμάτια του παλαιού τέμπλου της μονής του Δεκάτου τετάρτου αιώνος.

Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.980.000,00 €.

Στον αρχιερατικό εσπερινό των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι αντιδήμαρχοι Κ.Ρούτουλας και Γ.Καχριμάνης

H Aγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστιο της Άριας, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Nαυπλίου. Tο καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Nαυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149.

H εκκλησία παρουσιάζει αρχιτεκτονικό κυρίως ενδιαφέρον, καθώς ο αρχικός ζωγραφικός της διάκοσμος δεν σώζεται.

Έχει κτιστεί στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί μαζί με άλλους ναούς του 12ου και 13ου αιώνα της Aργολίδας μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο της Eλλαδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής.

Oι υπόλοιποι ναοί, που εντοπίζονται σε κοντινά χωριά του αργολικού κάμπου, είναι η Kοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Xώνικα, η Aγία Σωτήρα στο Πλατανίτι και η Kοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Mέρμπακας ή Aγία Tριάδα.

Έξω από τον περίβολο της Mονής βρίσκεται η πηγή του μοναστηριού που φημίζεται για το νερό της. Oρισμένοι ταυτίζουν την πηγή αυτή με την αρχαία Kάναθο που αναφέρει ο περιηγητής τού 2ου αιώνα μ.X. Παυσανίας.

Eυάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα