Η εορτή του Αγ. Μακαρίου Νοταρά Αρχιεπισκόπου Κορίνθου στο Ξυλόκαστρο

Στο Ξυλόκαστρο και στον Ι. Ναό του Αγίου Μακαρίου βρέθηκε κατά το παρελθόν διήμερο, 14 και 15 Απριλίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος συμμετέχοντας στο εορτασμό της μνήμης, του Αγίου Μακαρίου Νοταρά, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, γόνου της επιφανούς οικογενείας των Νοταράδων εκ Τρικάλων Κορινθίας, η οποία εορτάζεται κατά την Κυριακή του Θωμά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο της Διακαινησίμου, 14 Απριλίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον περικαλλή Ι. Ναό του Αγ. Μακαρίου στην πόλη του Ξυλοκάστρου, με την συμμετοχή των συνοδών του Ιερέων και Διακόνων, Κληρικών των Αρχιερατικών Περιφερειών Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης και πλήθους πιστών. Τον Θείο λόγο, με εντολή του Σεβ. Ποιμενάρχου, κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην «καλή απιστία» του Αποστόλου Θωμά, η οποία μετετράπη σε βεβαία Πίστη, μια πίστη που χαρακτήριζε τον εκ μεταθέσεως εορταζόμενο Άγιο Μακάριο τον Νοταρά, ο οποίος διατράνωσε με την βιωτή του το μέγα γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Στην συνέχεια επακολούθησε Ι. Λιτανεία της Ι. Εικόνος του Αγίου Μακαρίου στους δρόμους της πόλεως.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή του Θωμά, 15 Απριλίου 2018, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, πλαισιούμενος υπό του Ι. Κλήρου της Αρχ. Περιφερείας Ξυλοκάστρου, τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον ως άνω Ι. Ναό. Στον λόγο του αναφέρθηκε στην σωτηριώδη Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η οποία πέρασε τον άνθρωπο από την φθορά στην αφθαρσία και από τον θάνατο στην αθανασία. Σαφώς και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον εορταζόμενο Άγιο ο οποίος με την ιδιότητα του Μητροπολίτου Κορίνθου αγωνίστηκε στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας δίνοντας την δική του μαρτυρία για τον Αναστάντα Κύριό μας και προσπαθώντας να αναγεννήσει το ποίμνιο του και να το αναβαπτίσει στα νάματα της Ορθόδοξης Πίστης μας.

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα