Η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Χαράς της περιόδου που διανύουμε και με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, εορτάσθη κατά το διήμερο της 22ας και 23ης του τρέχοντος μηνός Απριλίου ε.έ.,  εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Επίκεντρο των εορτίων λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν οι παλαιοί Ιεροί Ναοί των κωμοπόλεων Σοχού και Μελλισσοχωρίου, ενώ γενικότερα ο Άγιος Γεώργιος τιμάται συνολικά σε έντεκα ενοριακούς Ιερούς Ναούς της επαρχίας μας.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, όπου και ομίλησε επικαίρως προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων ήταν ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, αναφερόμενος στην Μνήμη του Αγίου Γεωργίου και στην μνήμη των μαρτύρων που θυσίασαν την ζωή τους για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, χοροστάτησε εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σοχού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, εις τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, της λαμπράς Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Σοχού.

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, και σύμφωνα με το έθος της περιοχής, πραγματοποιήθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Γεωργίου, στη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα η Ακολουθία του Όρθρου και εψάλησαν  οι προβλεπόμενες Δεήσεις έμπροσθεν των 17 παρεκκλησίων που υπάρχουν περιμετρικά του Σοχού.

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Σοχού και του Δήμου Λαγκαδά, οι Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές καθώς και αντιπροσωπείες της μαθητειώσας νεολαίας της περιοχής με το Εθνικό Σύμβολο της πατρίδος μας ανά χείρας όπως επίσης και πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται ο Προστάτης και Πολιούχος της ιστορικής κωμοπόλεως του Σοχού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε την σπουδαιότητα του γεγονότος της σταθερότητας μας στην αληθινή Πίστη, μιμούμενοι το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου, ενώ πραγματοποίησε και διάλογο με τα παιδιά, μέσα από τον οποίο μετέδωσε το μήνυμα της Αναστάσεως προτρέποντας τα, στο τέλος να είναι κοντά στην Εκκλησία, να έχουν γενναίο φρόνημα  και να κρατούν πάντοτε ψηλά τα Ιερά Σύμβολα και τα ιδανικά της Πατρίδος μας.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Σοχού, εόρτιες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσαν από κοινού η ενορία και το πνευματικό κέντρο του Αγίου Γεώργιου καθώς και η τοπική  και δημοτική αυτοδιοίκηση με τη συμμετοχή των χορευτικών, λαογραφικών και των πολιτιστικών συλλόγων της επαρχίας του Σοχού.

Εν συνεχεία και κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας, Ταξιάρχου Δημητρίου Βουνίσιου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέβη εις το Στρατόπεδο «Αντγου Γ. Κατσάνη», όπου και προέστη της Επισήμου Δοξολογίας επί τη μνήμη του Μεγολομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Προστάτου του Στρατού Ξηράς, ενώ παρακολούθησε στο τέλος την παρουσίαση και την επίδειξη των οπλικών συστημάτων της Ταξιαρχίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ θΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

 

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα