Η Θήβα εόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη (ΦΩΤΟ)

Τον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας τον Νέο Ελεήμονα τίμησε την 29η Απριλίου ε.έ. η Τοπική μας Εκκλησία.

Το εσπέρας του Σαββάτου 28 Απριλίου στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της πόλεως των Θηβών Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή των αρχών και πλήθους πιστών, οι οποίοι ευλαβούνται και τιμούν τον Άγιο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ αναφερόμενος στον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη, ο οποίος έκανε τα λόγια πράξη, και τόνισε ότι η Εκκλησία γίνεται χώρος προσφοράς, όπως έγινε με τον Άγιο Ιωάννη, ο οποίος είχε δράση πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική. Και ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη να γίνουμε ελεήμονες, να γίνουμε πρόσωπα, εικόνες Θεού να αγαπάμε και να είμαστε ζωντανά παραδείγματα. Επίσης, ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και του ευχήθηκε δύναμη, υγεία και να είναι ελεήμων όπως ο Άγιος Ιωάννης.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γαβριήλ ευχόμενος μακρά αρχιερατεία και να έχει τα πλούσια πνευματικά χαρίσματα του Αγίου Ιωάννη. Επίσης, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα υγεία και ενίσχυση και οι πρεσβείες του Αγίου να στηρίζουν όλους.

Το πρωΐ της Κυριακής 29 Απριλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, παρουσία των αρχόντων και σύσσωμου του Θηβαϊκού λαού.

Κατά το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας του παραλύτου από τον Χριστό. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

Στο τέλος, πριν την λιτανεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους Αγίους προκατόχους του, και ο οποίος κάηκε σαν κερί και φώτισε ως φωτεινή λαμπάδα με τη ζωή και το έργο του. Επίσης, ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και του Τιμίου Ξύλου στους δρόμους της πόλεως των Θηβών, με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού Θηβών, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θηβαίων, και με πάνδημη συμμετοχή.

Μετά το τέλος του Εσπερινού καθώς και μετά τη Θεία Λειτουργία εδόθη μικρό κέρασμα στο αρχονταρίκι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Διακονία Αγάπης» της Μητροπόλεώς μας.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος παρευρέθηκε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Θρησκευτικού Συλλόγου “Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης” στη Θήβα με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερωνύμου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Ι. Μ. Θηβών

Διαβάστε ακόμα