Με πονάς αλλά εγώ σε “προσκυνώ”
20 Απριλίου 2018 Κοινοποιήστε

Με πονάς αλλά εγώ σε “προσκυνώ”

Του Νεκτάριου Σκουλάτου – θεολόγου

Ο σωματικός πόνος είναι γνώριμος σε όλους τους ανθρώπους και αποτελεί ένα συνηθισμένο καθημερινό φαινόμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, στις περιπτώσεις διαταραχής πόνου, ο πόνος δεν έχει οργανική βάση, ενώ ψυχολογική παράγοντες θεωρείται ότι παίζουν αιτιακό ρόλο.

Δεν υπάρχει σιωπή στο μυαλό, αν σταματήσεις να κάνεις κάτι, το μυαλό δεν θα σταματήσει και αυτό μαζί σου αλλά θα τρέχει, θα σκέφτεται.

Η ηρεμία οδηγεί σε δημιουργία. Όταν ηρεμήσεις μετά μπορείς να δημιουργήσεις κάτι πολύ ωραίο. Πριν από μια σύνθεση ενός κειμένου προηγήθηκε μια σιωπή που είναι πηγή έμπνευσης και δεν σκέφτεσαι αλλά είναι σαν να σκέφτεσαι γιατί όταν δεν σκέφτεσαι και ησυχάζεις καθρεφτίζει ο Θεός το πρόσωπο του στην γαλήνια επιφάνεια της ψυχής σου και αρχίζεις και νιώθεις όλα τα ωραία! Σε άλλους δεν συμβαίνει αυτό, κάποιοι τρελαίνονται με τις σκέψεις τους αυτό δείχνει ποιος πραγματικά είσαι. Γιατί έτσι έχεις μάθει να τρέχεις και να αλητεύεις στην σκληρή σου καθημερινότητα.

Κάποιες φορές μας πιάνει να βρούμε λύσεις πάνω στον πανικό μας και αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί γιατί ο Θεός μιλάει ψιθυριστά στην ψυχή μας και για να ακούσουμε αυτόν τον ψίθυρο πρέπει να ησυχάσουμε πολύ και να χαλαρώσουμε. Μέσα σε αυτή την ηρεμία αποκαλύπτεται η ηρεμία της ψυχής σου. ”Εν αὐτῷ γὰρ ζῶμεν καὶ κινούμεθα καὶ ἐσμεν” (πραξεις 17,28).

Κάπου στο βάθος της καρδιάς σου να υπάρχει ένα μικρό χαμόγελο, αν δεν μπορείς πολύ, χαμογέλασε έστω και λίγο, χαμογέλασε γιατί όλα θα περάσουν, γιατί ο σταυρός φέρνει την ανάσταση, χαμόγελα γιατί αν μπορείς να δεις με τα μάτια της ψυχής το τέλος του κόσμου θα δεις στο τέλος κυριαρχεί η απόλυτη ευτυχία, θα δεις πως αυτά που περνάμε είναι μια φάση της ζωής μας δεν έχουν τον τελικό λόγο τα δάκρυα αλλά το χαμόγελο σου.

Σώπασε λίγο. Είναι πολύ καλή η σιωπή που διατηρείται όταν πρέπει τίποτα άλλο δεν είναι παρά μητέρα σοφότατων λογισμών. Η σιγή είναι ένδειξη σωφροσύνης ωστόσο, αυτή, από μόνη της, δεν μπορεί να φέρει τη μεταμέλεια. Ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν παιδεία, η σιωπή τους μεταμορφώνει σε φρόνιμους και σεμνούς. Η σιγή είναι μητέρα της προσοχής, κρίκος της πύλης τού ουρανού, κλειδί τού Παραδείσου (Ιωάννης της Κλίμακας). Το να σωπαίνεις, δεν προκαλεί ούτε δίψα, ούτε λύπη, ούτε πόνο. Απ’ αυτούς που σιώπησαν, κανείς δεν μετάνιωσε. «Μίλησε αν έχεις κάτι καλύτερο να πεις από το να σιωπήσεις. Αγάπα την ησυχία εκεί η σιγή είναι καλύτερη από τον λόγο» (Γρηγόριος ο Θεολόγος).

Να έχουμε φίλο τον Θεό στον οποίο πιστεύουμε και καθημερινά μας χαρίζει ζωή, ευτυχισμένες στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα υγεία σε κάθε σωματικό και ψυχικό πόνο, καθώς και απέραντη αγάπη αφού παρά τα λάθη μας εκείνος δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Αντιθέτως μας στηρίζει ακόμα περισσότερο για να βγούμε νικητές γιατί ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παραμένει πάντα ο μεγάλος νικητής. Αυτός είναι τελικά ο νικητής κάθε επίδοξου Ηρώδη όσο φρικτός και αν είναι διότι δεν είναι ένας άνθρωπος που κινδυνεύει αλλά ο Θεός που σώζει. Είναι ο ρυθμιστείς του κόσμου και της δικής μας ζωής. Στα χέρια του βρίσκεται η εκκλησία και ο λαός του. Μην φοβόμαστε λοιπόν. Ας μένουμε πάντα με τον νικητή τον θριαμβευτή τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.

 

 

Εκτύπωση