Μητροπολίτης Ηλείας για Ρομά: «Εμείς τους βοηθάμε κι αυτοί μας κλέβουν!»

Παράπονα από τους Ρομά έχει ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός γιατί δεν αντιδρούν θετικά στη μεγάλη στήριξη που προσφέρει με έργα επί σειρά ετών η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Ο ποιμενάρχης έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στους έλληνες ρομά που βρίσκονται στο νομό Ηλείας, όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα ουσίας αλλά δυστυχώς υπάρχουν ρομά που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα την Κυριακή στις 7 το απόγευμα αφού προσκλήθηκε από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ.

Η πρόσκληση προς τον Μητροπολίτη

«Πολυσέβαστε Γέροντα, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Γερμανέ ασπαζόμενοι την δεξιά σας, παρακαλούμε να δεχθείτε εκ προοιμίου την έκφραση της βαθιάς και ειλικρινούς αγάπης μας και αφοσίωσης στο πρόσωπό σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην δισέλιδη επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ηλείας και με την οποία τον προσκαλούν την Κυριακή στις 29 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Μόλο Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της πόλης.

Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στην προβολή του τοπικού ρομά πολιτιστικού στοιχείου και διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με τους δήμους Πατρέων και Ηρακλείου Κρήτης καθώς και τις αντίστοιχες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Δύο εκπρόσωποι

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης αναφερόμενος στην εκδήλωση, δήλωσε: «Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ενδιαφέρεται για τους Ρομά, τους βοηθάμε ουσιαστικά, έχουμε βρεφονηπιακό σταθμό, έχουμε δημοτικό σχολείο, έχω προτείνει να τους φτιάξουμε οικισμό και κάθε μέρα τους βοηθάμε ουσιαστικά για να ανεβούμε ψηλότερα, να μην μείνουνε στη θέση που βρίσκονται σήμερα και για το λόγο αυτό έδειξα το ενδιαφέρον να συμμετάσχει η Ιερά Μητρόπολη, με δύο εκπροσώπους μας τον ιεροκήρυκα αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο και τον π. Βασίλειο Μονόλιθο, εφημέριο της Αγίας Άννης στην Αμαλιάδα. Θα τους δώσω ένα μήνυμα που θα αναγνώσει ο π. Φιλάρετος για να φανεί το ενδιαφέρον της μητροπόλεώς μας. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ καλή εκδήλωση και η ενότητα πάντοτε φέρνει ανύψωση και δίνει και στόχους για βελτίωση της θέσεως »

«Δεν είμαι ικανοποιημένος…»

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Ρομά στην ουσιαστική στήριξη που τους προσφέρει απλόχερα η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας ο κ.κ. Γερμανός δήλωσε με παράπονο:

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις θετικές αντιδράσεις. Δεν βλέπω βελτίωση. Η βελτίωση είναι στον βρεφονηπιακό σταθμό πράγματι , γιατί εκεί τα παίρνουμε από βρέφη, μεγαλώνουμε μέσα στον βρεφονηπιακό σταθμό όπου φιλοξενούμε το νηπιαγωγείο της ενορίας και στη συνέχεια πάνε στο δημοτικό σχολείο οπότε είναι προπαρασκευασμένα και κάθε μεσημέρι περίπου 70 παιδιά του δημοτικού μαζί με του νηπιαγωγείου και του βρεφονηπιακού σταθμού σιτίζονται το μεσημέρι εκεί».

Η έκπληξη του δημάρχου Ήλιδας

Και ο σεβασμιώτατος συνέχισε:«Σε μια γιορτούλα που κάναμε εκεί, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με ρώτησε «σεβασμιώτατε αυτά τα παιδιά είναι από εδώ;» και του απάντησα: «Από εδώ είναι…Από τη Νέα Υόρκη τα φέραμε Χρήστο μου;». Επτά άτομα προσωπικό εκεί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όμως παρά ταύτα ήρθε ρομά στον βρεφονηπιακό σταθμό να χαλάσει το αλεξικέραυνο για να πάρει το μολύβι! Αυτό λοιπόν μπορεί να με ικανοποιεί; Εμείς κάνουμε τόσες προσπάθειες να τους ανεβάσουμε ψηλά και αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Όταν βλέπω μερικούς μεθυσμένους, όταν βλέπω μικρά παιδιά να τα στέλνουν να διακονέψουν αντί να τα στείλουν στο σχολείο, μπορώ να είμαι ικανοποιημένος; Εμείς όμως προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ελπίζοντας ότι θα τους αλλάξουμε»

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο μητροπολίτης Ηλείας δήλωσε: «Στην απόλυτη πλειοψηφία τους οι ρομά του νομού μας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Παντρεύονται στις εκκλησίες, βαπτίζουν τα παιδιά τους, κάνουν τις κηδείες τους»

 

patrisnews.com

Διαβάστε ακόμα