Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως, την Τρίτη 29η Μαΐου 2018 την αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε Βυζαντινούς ύμνους, θρήνους για την άλωση από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού καθώς και τραγούδια παραδοσιακά, δημοτικά και έντεχνα, αναφερόμενα στην Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, το Βόσπορο και την Αγιά Σοφιά, με το μουσικό σχήμα (Ορχήστρα, χορωδία, μονωδίες)”ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ” σε διδασκαλία και διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα

Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση της Κωνσταντινούπολής σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής αυτοκρατορίας και έθετε τον Ελληνισμό σε περιπέτειες.

Η πόλη του Ναυπλίου, βαθιά συνδεδεμένη με την ιστορία του έθνους μας, με τα πάθη του και τις δόξες του δεν διέγραψε ποτέ από την μνήμη της την Άλωση της πρωτεύουσας της Ορθοδοξίας.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος «ο Ελληνισμός ξέρει να τραγουδά τόσο τις νίκες όσο και τις ήττες. Να παλεύει με τον χάρο στο μαρμαρένιο αλώνι και να τον νικά. Οι μνήμες μας είναι αυτές που μας οδήγησαν στην επανάσταση του 1821. Οι μνήμες μας είναι αυτές που κρατούν ζωντανές, τυλιγμένες με θρήνους, την πτώση της Βασιλεύουσας». Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ναυπλιέων διοργανώνει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Βουλευτικό, για 26η συνεχή χρονιά, «Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης» με την συμμετοχή του μουσικού σχήματος «Βυζαντινοί Παραδοσιακοί Αντίλαλοι».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ιερείς από την Αργολίδα, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Νάντια Αναστασίου Σμυρναίου, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Τουρισμού Πόπη Καλκούνου και πολύς κόσμος.

 

Ευάγγελος Μπουφιώτης

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin