Η εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγ. Νικολάου στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Την Κυριακή 20 Μαΐου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμάται η εορτή της Ανακομιδής των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, καθώς επίσης και η μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων που συμμετείχαν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο την οποία συγκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος στην Νίκαια το 325 μ.Χ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι του 19ου αιώνος, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινη στέγη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο του (1890), με Εικόνες που προέρχονται από τα αγιογραφικά εργαστήρια της Κουλακιάς, πλαισιωμένες από ένα πλούσιο λαϊκότροπο διάκοσμο.

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, εκομίσθη Σεπτό Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, ενώ κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το ευσεβές Εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στις μορφές που τιμούνται σήμερα, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «με το παράδειγμα τους, μας δείχνουν το μήνυμα της εν Χριστώ παραμονής και την σημασία που έχει για τον καθένα από εμάς να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να είμαστε κοντά και μαζί με τον Θεό».

»Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ζωής και των Ουρανίων Θείων Δωρημάτων, καθώς επίσης και να ανταποκριθούμε στην Αγάπη του Θεού, ζώντας μέσα στην πληρότητα της Δόξης και το Μεγαλείο της Ουρανίου πραγματικότητας, επικοινωνώντας με τους Αγίους και έχοντας την Χάρη την Ευχετική» τόνισε σε άλλο σημείο του λόγου ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας «ότι υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο τα δημιούργησε ο Θεός και τα χάρισε στον άνθρωπο».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στις συχνά εμφανιζόμενες αιρέσεις όπως είναι οι χιλιαστές, οι προτεστάντες κ.α., οι οποίοι και παρουσιάζουν τον «εαυτό τους» ως την αλήθεια, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η «Αλήθεια είναι Μία και αυτή είναι εκείνη που ταυτίζεται με τον Ιησού Χριστό».

Ενώ καταλήγοντας προέτρεψε όλους να είναι αληθινοί στην ζωή τους, να έχουν αληθινά βιώματα, ακολουθώντας τον Λόγο του Κυρίου, ώστε να μπορούνε να ζούνε την πραγματική χαρά και να έχουνε την Ειρήνη στην ζωή τους, η  οποία και θα είναι η επιτυχία στην παρούσα ζωή και η σωτηρία για την μέλλουσα και αιώνιο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, μετέβει εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου και χοροστάτησε της Επιμνημοσύνου Δεήσεως υπέρ μακαρίας μνήμης και της αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών, της δευτέρας μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, του Ποντίων αδελφών και πατέρων μας.

Κατά την διάρκεια του Μνημοσύνου, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, οι Βουλευτές του Σύριζα κ. Δημήτριος Μάρδας και της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και του Στρατού Ξηράς, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία του Ποντιακού Συλλόγου Λαγκαδά, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας τα διακριτικά τους λάβαρα ανά χείρας, ενώ ακολούθησε και η καθιερωμένη Κατάθεση Στεφάνων από τις Αρχές της Πόλεως στο Ηρώο του Λαγκαδά, στην μνήμη των 353.000 θυμάτων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, παρέστη στην εκδήλωση Βράβευσης των νεοεισακτέων φοιτητών και φοιτητριών στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. της Χώρας, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαγκαδά στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα