Ο εορτασμός της Αγίας Φωτεινής στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Με Ιερά Αγρυπνία ξεκίνησε το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Ι. Αγρυπνία και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας καθώς μόλις είχε επιστρέψει από την Ιερά Αποδημία του στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην πόλη Λεμεσό, προκειμένου να μεταφέρει προς προσκύνηση και αγιασμό των εκεί Πιστών, την Τίμια Κάρα της Αγίας Υπομονής, θεώρησε σκόπιμο να Την θέσει προς προσκύνηση και στην προεόρτιο Ι. Αγρυπνία. Δραττόμενος της ευκαιρίας αναφέρθηκε στα Χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα και την σημασία τους για τους πιστούς.

Την επομένη, Σάββατο 5 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κατά την διάρκεια του οποίου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος κήρυξε τον Θείο λόγο, τη σεπτή εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, αναφερόμενος στην πνευματική «δίψα» του σύγχρονου ανθρώπου, που οφείλεται κυρίως στην απομάκρυνση του από τον Θεό. Ο σύγχρονος άνθρωπος στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει αυτή την «δίψα» του καταφεύγει σε άλλες πηγές που τον κάνουν να διψά ακόμη περισσότερο αγνοώντας ότι ο Θεός είναι η μόνη αστείρευτη πηγή που παρέχει στην ανθρωπότητα το «Ύδωρ το Ζων».

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 6 Μαΐου 2018, τελέσθηκε μεγαλοπρεπώς η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συνιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου πλαισιούμενους από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Δαρδανό, εκ της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, π. Αρκαδίο Ραζνύ, τους Πρωτ. π. Λάμπρο Τσιάρα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τους Διακόνους π. Νικόλαο Βαρδουνιώτη, π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Γεώργιο Μαρινάκη.

Στο Κήρυγμα του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, ορμώμενος από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, αναφέρθηκε στον διάλογο που είχε η Αγία Φωτεινή με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και πως αυτή η συνάντηση την μετέτρεψε σε Ισαπόστολο και Μάρτυρα. Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας που, διά της προσκλήσεώς του, του παρείχε την δυνατότητα να λειτουργήσει στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία της Αγ. Φωτεινής και ανασύροντας από την μνήμη του τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τα οποία πέρασε στην Ιερατική Σχολή και στο Παρεκκλήσιο αυτό, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην εκπαίδευση του. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε θερμά τον σεβαστό Ιεράρχη για την ευλογητή παρουσία του στον εορτασμό του Παρεκκλησίου της Ι. Μητροπόλεως μας, το οποίο μαζί με το Επισκοπείο έχουν σημαντική ιστορική σημασία για την πόλη της Κορίνθου με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε το πολυπληθές Εκκλησίασμα που κατέκλυσε τον Ι. Ναό κατά το τριήμερο των πανηγυρικών εκδηλώσεων, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες αποδεικνύοντας την σημαντική αυτή σχέση του Ι. Παρεκκλησίου με την πόλη, ενώ τέλος ανακοίνωσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του μέχρι τώρα Πρωτοδιακόνου του π. Νικολάου Βαρδουνιώτη, την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαΐου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Εξαμηλίων.

Ευθύς αμέσως το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση στην «Κροκίδειο» Αίθουσα (παραπλεύρως Επισκοπείου) από την Ένωση Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, προς τιμήν του αειμνήστου Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου Εμμανουήλ Φαρδούλη (1965-1969) με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννη Σκιαδαρέση, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Από την ζωή ενός μεγάλου, Εμμανουήλ Φαρδούλης» ενώ η Βυζαντινή Χορωδία της Ένωση Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου απέδωσε επίκαιρους Εκκλησιαστικούς Ύμνους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κτιτόρων και απάντων των δωρητών και ευεργετών του Ι. Παρεκκλησίου.

Ι. Μ. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα