Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη λαμπρότητα και προσέλευση πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και πολλούς προσκυνητές ιερείς,που ήλθαν να συνεορτάσουν.

Σημειωτέον ότι προσήλθε και ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο και τόνισε ότι πολύ δικαιολογημένα η ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο Μέγα και η Εκκλησία Άγιο και Ισαπόστολο. Αλλά δεν πρέπει, είπε , να ξεχνάμε και την μητέρα του την Αγ. Ελένη. Αυτή μαζί με το μητρικό της γάλα έσπειρε στην καρδιά του Κωνσταντίνου τους σπόρους της χριστιανικής πίστεως,που αργότερα εβλάστησαν και καρποφόρησαν.

Μεγάλη, πράγματι, ήταν η προσφορά του Αγ. Κωνσταντίνου στην Εκκλησία. Επισημοποίησε την κατάργηση των κατά των Χριστιανών διωγμών. Κατάργησε τους κατά των Χριστιανών ισχύοντες νόμους. Υποστήριξε οικονομικά την Εκκλησια. Επέστρεψε τους τόπους λατρείας και κάθε περιουσιακό στοιχείο της Εκκλησίας ,που είχε δημευθεί. Φρόντισε ακόμη για την εσωτερική ειρήνη και ενότητα της Εκκλησίας συγκαλώντας την Α Οικουμενική Σύνοδο. Και όλα αυτά γιατί κατάλαβε ότι η χριστιανική πίστη θα ανανέωνε την Αυτοκρατορία,που βρισκόταν σε παρακμή.
Σήμερα όμως τι μπορεί να προσφέρει η χριστιανική πίστη ; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Πόλεμοι,συγκρούσεις και ακοές πολέμων γίνονται και ακούγονται. Μόνο αν επικρατήσουν οι αρχές του Ευαγγελίου μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη. Συνυφασμένο είναι το πρόβλημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία είδαμε την δικαιοσύνη όχι να επιβάλεται με την βία,αλλά να βιώνεται σαν συνέπεια της αδελφικης αγάπης. Τονίζουν οι Πράξεις των Αποστόλων : ” ουδέ ενδεής τις ην εν αυτοίς ….διεδίδοτο δε εκάστω καθότι αν τις χρείαν είχεν ” ( Πράξ. Αποστ.δ, 34-35)

Αλλά και στην προσωπική μας ζωή η πίστη ειναι η ζύμη,που θέλει να ζυμώσει τον όλο άνθρωπο,ώστε να μη υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην πίστη και στην πράξη. Γιατι η πίστη η χριστιανική δεν είναι μια ιδεολογία,που την αποδεχόμαστε θεωρητικά. Είναι άθλημα, ζωή,βίωςη, ανακαίνιση. Είναι μετοχή στην ζωή του Χριστού με την ενσωμάτωσή μας στην ζωή της Εκκλησίας.

Έτσι εβίωσε και ακτινοβόλησε αυτήν την πίστη ο Μ. Κωνσταντίνος και μεγαλούργησε !

Αυτό είναι το μήνυμά του σ’ένα κόσμο ,που σπαράσσεται και πνίγεται στο αίμα,στην βία και στις συγκρούσεις. Θέλετε,μας λέει, ως κοινωνίες,ως έθνη, ως άτομα να εευτυχήσετε; Πάρτε σοβαρά τα χριστιανικά μηνύματα. Μονο αυτά οδηγούν άτομα και λαούς στην πραγματική ευημερία και ευτυχία ” επαγγελίαν ” έχοντα ” ζωής της νυν και της μελλούσης ” ( Α Τίτ. δ, 8 ).

Διαβάστε ακόμα