Παρουσίαση βιβλίου “Η Γερόντισσα της χαράς – Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη”

Η Παρουσίαση  του βιβλίου “Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ – ΜΟΝΑΧΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ” από την μοναχή Φιλοθέη, ηγουμένη  Ησυχαστηρίου “Παναγία των Βρυούλων” ,έγινε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στην εκδήλωση  ομιλητής  ήταν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο π. Ιωάννης Βλάχος εφημέριος του καθίσματος του Αγίου στην Αίγινα και η Δέσπω Χιλά καθηγήτρια φιλοσοφίας . Την παρουσίαση έκλεισε η Συγγραφέας του βιβλίου μοναχή Φιλοθέη ηγουμένη της μονής Βρυουλων

Αξίζει να σημειωθεί κατά την διάρκεια της παρουσίασης απήγγειλε αποσπάσματα από λόγους της Γερόντισσας Γαβριηλίας η ηθοποιός  Μαρίνα Κασανδρου  . Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν υπό την αιγίδα του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των εκδόσεων της Μητροπόλεως Αργολίδος ” ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ΄΄

Λίγα λόγια από το βιβλίο

Ουσιαστικά όταν μιλούσες μαζί της ένοιωθες ότι γινόταν εσύ, ήταν σαν να μιλούσες στον εαυτό σου, δεν απευθυνόσουν σε μοναχή, γι’ αυτό και δεν έλεγε τίποτε, δεν σε διόρθωνε, με αποτέλεσμα να νοιώθεις πολύ άνετα μαζί της, όπως νοιώθεις με τον εαυτό σου..

…Η γερόντισσα δεν ήταν χαμογελαστή αλλά χαμογελούσαν τα μάτια της. Ο λόγος της ήταν πάντα όμορφος, είχε μέσα μια χάρη. Ένοιωθες αυτό που είπαν οι μαθητές στην Μεταμόρφωση “καλόν έστιν ημας ωδε είναι”. Δεν θέλαμε να φύγουμε από κοντά της. Όταν ησύχαζε, καθόταν πολλές φορές στον ήλιο, στον εξώστη, και έβλεπες ότι προσευχόταν. Φαινόταν αυτό έντονα στο πρόσωπό της, η αίσθηση ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει “φύγει” με την προσευχή.

…Οι άνθρωποι είμαστε τραγικά πρόσωπα. Σκοντάφτουμε, ψάχνουμε, θέλουμε, πονάμε, πέφτουμε και μαζί μας οι αόρατοι άγγελοι με “αρχιαγγέλισσα” την γερόντισσα Γαβριηλία μας ξεσκονίζουν, μας δροσίζουν και μας χαμογελούν. Σηκωθείτε, λένε. Και αν πέσατε, δεν πειράζει, σηκωθείτε πάλι και πάλι. Στο τέρμα περιμένει η Χαρά του κόσμου.

Πάμε, ερχόμαστε, ο Χριστός μένει.

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin