Συνεχίζονται τα Προγράμματα Επιμόρφωσης Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών

Ιδιαίτερη επιτυχία σημειώνει η εν εξελίξει πρώτη επιμορφωτική περίοδος (Ιανουάριος-Ιούνιος 2018) υλοποίησης στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρωπίνου Δυναμικού Σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας Με Έμφαση Στις Δομές Της Εκκλησίας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5004190, που οργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Πράξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση [Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο] και από εθνικούς πόρους, προβλέπει, για την Περίοδο 2017-2020, την επιμόρφωση κληρικών, λαϊκών στελεχών, συνεργατών και εθελοντών της Εκκλησίας (που υπολογίζονται σε 7.200 συμμετοχές σε 10 θεματικές ενότητες) και τη λειτουργία 240 Τμημάτων στις Ιερές Μητροπόλεις των 13 περιφερειών της ελληνικής επικράτειας. Κύριο σκοπό της Πράξης αποτελεί η βελτίωση και ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των συμμετεχόντων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που διέπουν τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις.

Η ευρεία συμμετοχή, η ανταπόκριση και το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τις Ιερές Μητροπόλεις πιστοποιούν την αναγκαιότητα και τη δυναμική του εγχειρήματος. Ένα εγχείρημα, κύριο έργο του οποίου αποτελεί η «ποιμαντική των ποιμένων» και εργάτες του ένα πλήθος κυρίως κληρικών, αλλά και λαϊκών, που πρόθυμα θέλησαν να διακονήσουν τους αδελφούς τους, όπως έχει τονίσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ που οραματίστηκε και δημιούργησε το νέο θεσμό, με την άοκνη προσπάθεια του Δ.Σ. του Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πρωτοπρ. Αδαμαντίου Αυγουστίδη και των μελών του Ι.Π.Ε.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην πρώτη περίοδο υλοποίησης το επιμορφωτικό έργο περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες: α) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του γάμου και οικογένειας, β) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη σε προβλήματα της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, γ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους, δ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους.

Οι ανωτέρω 4 θεματικές ενότητες έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, κατά χρονική σειρά, στις Ιερές Μητροπόλεις Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως, Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, Θηβών & Λεβαδείας, Μεγάρων & Σαλαμίνος, Ξάνθης & Περιθεωρίου, Αλεξανδρουπόλεως, Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, ενώ ακολουθούν, εντός του Μαΐου, οι Ιερές Μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, Μονεμβασίας & Σπάρτης και Σερρών & Νιγρίτης.

Στις φωτογραφίες περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιούνται στις ως άνω αναφερθείσες Ιερές Μητροπόλεις.

Διαβάστε ακόμα