Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ)

Μετά από πολύμηνη δοκιμασία, το εσπέρας του Σαββάτου, 9 του μηνός Ιουνίου ε.ε., εκάρη Μοναχός ο εκ των δοκίμων αδελφών της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Δαδιάς Δημήτριος Barbura, από την Xάμα (Επιφανεία) της Συρίας, μετονομασθείς Εφραίμ, προς τιμήν του μεγάλου πατρός και διδασκάλου και ασκητού Εφραίμ του Σύρου.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή Β΄ Ματθαίου, ο νέος Μοναχός εχειροτονήθη Διακόνος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Ο Σεβασμιώτατος προσφωνών τον υποψήφιο, εξ αφορμής της ευαγγελικής περικοπής, μεταξύ άλλων τόνισε· «Η στάση των αποστόλων του Χριστού, στην οποία αναφέρεται το σημερινό ευαγγέλιο, μας προσφέρει τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να εμπνέουν κι εμάς ως μαθητές του Χριστού και διακόνους του Ιερού Ευαγγελίου. Η προθυμία, η εργατικότητα και η αυταπάρνηση είναι τα βασικά γνωρίσματα κάθε μαθητή και ιδιαίτερα των αποστόλων. Προθυμία σημαίνει θερμή διάθεση, ζήλος και ενθουσιασμός, αγάπη και αφοσίωση. Ως μαθητές του Κυρίου δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι αλλά οφείλουμε να επιδεικνύουμε προθυμία στην κλήση που καθημερινά μας απευθύνει ο Κύριος και η Εκκλησία. Να μας διακρίνει ζήλος. Να μας εμπνέει ο κατά Χριστόν ενθουσιασμός. Να μας χαρακτηρίζει η αφοσίωση και η θερμότητα της καρδιάς. Αυτό ακριβώς θέλει να πει ο Κύριος όταν υπογραμμίζει ότι «η Βασιλεία των ουρανών βιάζεται, και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» (Ματθ. 11, 12). Χωρίς προθυμία δεν κατακτάται η Βασιλεία του Θεού. Χωρίς προσπάθεια δεν μπορούμε να τηρήσουμε το Νόμο του Κυρίου. Χωρίς ζήλο και εργατικότητα είναι αδύνατο να αποδώσουμε στην πρόσκληση του Κυρίου και να γίνουμε γνήσιοι μαθητές Του. Το έτερο γνώρισμα που μας αποκαλύπτει η στάση των μαθητών είναι το πνεύμα της θυσίας. Οι μαθητές πρόθυμα και ανεπιφύλακτα εγκαταλείπουν τα πάντα και σπεύδουν ν’ ακολουθήσουν τον Χριστό. Και η εν συνεχεία αποστολική τους πορεία σφραγίζεται από το πνεύμα της θυσίας και της αυταπάρνησης. Η αυταπάρνηση είναι γνώρισμα κάθε γνήσιου μαθητή του Χριστού. Άλλωστε το πνεύμα της προσφοράς και της θυσίας αποτελεί το θεμέλιο της χριστιανικής ζωής. Αντίθετα, αυτό που την αλλοιώνει και την αναιρεί είναι ο ατομισμός, η εγωπάθεια, η τρυφή και η ευμάρεια. Ο λόγος του Κυρίου για το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρος: «Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Ματθ. 16, 24)». Και έκλεισε ο Σεβασμιώτατος καλώντας τον χειροτονούμενο να επιδείξει και εκείνος στην πρόσκληση της δικής του Πεντηκοστής προθυμία, εργατικότητα και αυταπάρνηση, μιμούμενος την διάθεση και την ανταπόκριση των αγίων αποστόλων.

Ο νέος Διακόνος παρακολούθησε μαθήματα ελληνικής γλώσσας κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης και από της χειροτονίας του τίθεται στη διάθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της μακαριστής εκπαιδευτικού Αγγελικής Σακελλαρίου αφοσιωμένης συνεργάτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Διαβάστε ακόμα