Ενθρόνιση Ηγουμένης στην Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας Τρικάλων

Το απόγευμα της 19ης Ιουνίου 2018 τελέσθηκε για πρώτη φορά ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Οδηγήτριας της Γκούρας». Κατ’ αυτόν Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και συγχοροστάτησε ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος προχείρισε κι ενθρόνισε τη μοναχή Αγαθολόγη σε Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, η οποία εξελέγη από την αδελφότητα την 13η Μαρτίου 2018.

Στην ομιλία της η Γερόντισσα Αγαθολόγη ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό, την προστάτιδα της Μονής Υπεραγία Θεοτόκο, τον Σεβασμιώτατο για την εμπιστοσύνη, την πνευματική καθοδήγηση, τη συμπαράσταση και την πατρική του αγάπη, τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, τον λαό της περιοχής που με προθυμία και ζήλο στηρίζει τη Μονή, τις αδελφές της Μονής και τέλος ζήτησε τις προσευχές όλων ώστε να εξακολουθήσει ο τόπος τούτος να είναι τόπος προσευχής, αγιασμού και σωτηρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη δική του προσφώνηση αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της παρουσίας Ιερών Μονών και ανθρώπων που καλλιεργούν νυχθημερόν τη μετάνοια, την προσευχή, την ευχαριστία και δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στον ρόλο της Ηγουμένης ως πνευματικής άγρυπνης μητέρας και τέλος ευχήθηκε στην Ηγουμένη «καλήν στερέωσιν εν τη Ηγουμενία και πλούσιον παρά Κυρίου φωτισμόν!».

Στον Εσπερινό και στην τελετή της Ενθρονίσεως παρέστησαν αντιπροσωπείες Μοναστικών Αδελφοτήτων απ’ όλες τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και αρκετές άλλων Μητροπόλεων και πλήθος φιλομόναχων πιστών.

Ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Οδηγήτριας της Γκούρας» στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής και τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Εν συνεχεία μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος Χοροστάτησε κατά την διάρκεια του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεώς μας.

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας τέλεσε την εις Διάκονο Χειροτονία του κ. Σωτηρίου Χονδρού. Απευθυνόμενος στο νέο Διάκονο, ο οποίος θα είναι άμισθος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κάλεσε τον π. Σωτήριο, να σταθεί άξιος της μεγάλης αποστολής και του έργου της ιερωσύνης.

Η ευχαριστιακή σύναξη ολοκληρώθηκε με τη παράθεση μοναστηριακής τράπεζας όπως ορίζει το Μοναστηριακό τυπικό κατά την οποία η νέα Ηγουμένη δέχθηκε και τις ευχές του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα