Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου (ΦΩΤΟ)
Κοινοποιήστε

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τη μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

Με λαμπρότητα τιμά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την μνήμη του Αποστόλου Παύλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών στην Αθήνα, ενώ συλλειτούργησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες.

Κατά την Θεία Λειτουργία μίλησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «της αγάπης που οφείλουμε να δείχνουμε προς τον Θεό κήρυκας, υμνητής και ενσαρκωτής υπήρξε και ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος, τον οποίο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, η πόλη των Αθηνών, η πατρίδα μας, η οικουμένη ολόκληρη. Ο μεγάλος Απόστολος του Χριστού υπήρξε κατ᾽ εξοχήν μια μεγάλη καρδιά δοσμένη στην αγάπη του Θεού».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «το πρώτο που έρχεται να μας πεί, αγαπητοί μου αδελφοί, ο μεγάλος Απόστολος και να επιβεβαιώσει με τη μαρτυρία της προσωπικής τους ζωής είναι ότι ο άνθρωπος οφείλει να αγαπά τον Θεό πάνω απ᾽ όλα και πέρα απ᾽ όλα. Ο Θεός δεν θέλει απλώς την αγάπη μας. Ζητεί την πρώτη αγάπη, τον ολοκάρδιο πόθο, τη βαθιά αναζήτηση. Διεκδικεί την πρώτη θέση στην καρδιά μας. Απόλυτη προτεραιότητα στην ιεράρχηση των συναισθημάτων μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης σημείωσε ότι «αυτό που οι χριστιανοί έχουμε σήμερα περισσότερο ανάγκη· αυτό που έκδηλα απουσιάζει από τις καρδιές μας, είναι η αγάπη του Θεού· ο έρωτας του Χριστού που θα πρέπει να πυρπολεί την ύπαρξή μας. Ο Χριστιανισμός μας έγινε μεταφυσική, ηθική, κοινωνική φιλοσοφία, φιλανθρωπία και καλά έργα και κινδυνεύει να παύσει να είναι αγάπη. Αγαπητική σχέση και ερωτική κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Ζούμε οι σημερινοί χριστιανοί, όπως σωστά παρατηρήθηκε, το δράμα ενός ανέραστου Χριστιανισμού.
Ανάγκη, λοιπόν, ν᾽ ανακτήσουμε αυτή την αγάπη. Να την θερμάνουμε, αν έχει κρυώσει, και να την αυξήσουμε, αν έχει λιγοστέψει. Ο Χριστός να γίνει η ΠΡΩΤΗ μας αγάπη. Ο άξονας και το κέντρο της ζωής μας. Ο μεγάλος ένοικος στον θρόνο της καρδιάς μας. «Μακάριος», διδάσκει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, «ὅστις τοιοῦτον, πρός Θεόν ἐκτήσατο ἔρωτα, οἷον μανικός ἐραστής πρός τήν ἑαυτοῦ ἐρωμένην κέκτηται» (Λόγ. 30, P.G. 88, 1156 C).

Αυτή τη θερμή και γνήσια αγάπη προς τον Κύριο Ιησού, τον Λυτρωτή και Σωτήρα μας, ευαγγελίζεται σήμερα σε όλους μας ο απόστολος του Χριστού, ο απόστολος των Ελλήνων Παύλος. Την κηρύττει μέσα από τις αθάνατες επιστολές του. Την ακτινοβολεί με την αποστολική και αγία ζωή του. Και μας καλεί να την αποκτήσουμε κι εμείς ακολουθώντας τα ίχνη του: «Παρακαλῶ οὖν ὑμᾶς, μιμηταί μου γίνεσθε» (Α’ Κορ. 4,16)».

Το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου με την συμμετοχή Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

ecclesia.gr

Εκτύπωση