Κοτζιάς: “Δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας το όνομα των Σκοπίων”

Οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό δεν έχουν «ναυαγήσει», παρά τις καθυστερήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εμφανιζόμενος αισιόδοξος πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκ νέου πρόοδος. Εξαπέλυσε επίσης βαρύ «κατηγορώ» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας για μεγάλες παραχωρήσεις και υποκρισία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως οι καθυστερήσεις των τελευταίων ημερών οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντελήφθη τις πολιτικές δυσκολίες που συνοδεύουν την σχεδιαζόμενη συμφωνία και «αναστοχάστηκε», όμως υπάρχει βούληση για λύση.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο και έως ότου να υπάρξει συνολική συμφωνία τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε σκωπτικά την στάση που έχει τηρήσει έως τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά το γνωμικό «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας η επιλογή το ονόματος, αλλά της Βουλής, και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν ο κλήρος να παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα αλλά να ενοχλείται εάν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα.

Κατηγόρησε μάλιστα την Ιερά Σύνοδο ότι χρησιμοποίησε ως πάτημα την αντιπαράθεση για το όνομα της σχισματικής Εκκλησίας της FYROM, ενώ γνώριζε πως επί έναν χρόνο – όπως είπε – εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σκοπιανούς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έχει άλλωστε την εξουσία για την επίλυση αυτού του χάσματος.

skai.gr

Διαβάστε ακόμα