Λαμπρός ο εορτασμός του Αγ. Λουκά του Ιατρού στα Λευκάκια Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)

Την Δευτέρα  11 Ιουνίου 2018, εορτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού, τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο   του  Αγίου Λουκά του Ιατρού στα Λευκάκια Ναυπλίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Κηφισίας  Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου . Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κηφισίας κήρυξε τον θείο λόγο και μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά. Ο Μητροπολίτης Κηφισίας ήρθε στη Αργολίδα για τους εορτασμούς του Αγίου Λουκά, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου μιας κι ο ίδιος μαζί με άλλους Μητροπολίτες όπως κάθε χρόνο, έχει επισκεφτεί την Κριμαία για τους εορτασμούς του Αγίου Λουκά του Ρώσου.

Την παραμονή της εορτής  Κυριακή 10 Ιουνίου τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός και κατόπιν έγινε η περιφορά της εικόνας πέριξ του ιερού Ναού.

Στον  πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκε πάρα πολύς κόσμος από την Αργολίδα ,την Αρκαδία ,την Κορινθία καθώς και ιερείς από την Μητρόπολη  Αργολίδας ,αλλά κι από άλλες περιοχές.

Στο ναό είχε τεθεί  προς προσκύνηση  κατά την διάρκεια των Ιερών ακολουθιών τεμάχιο  Ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά προς ευλογία των πιστών.

Κάτω από το ναό βρίσκεται μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και ιστορικά αρχεία από την ζωή και το έργο του.

Χτισμένος στην περιοχή Κριθαράκι Λευκακίων Ναυπλίου, αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης Ρωσικής και Ελληνικής τέχνης.

Ο ναός φτιάχτηκε εξολοκλήρου με δαπάνες της οικογενείας Σαουλίδη ,Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο Ιατρός, κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ  Βόϊνο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας. Εργαζόταν αδιάκοπα όλη τη διάρκεια της ημέρας πάνω στην επιστημονική του μελέτη, βαθιά προσηλωμένος στο όνειρό του να σώζει ανελλιπώς ολοένα και περισσότερες ζωές ανακουφίζοντας τον άνθρωπο από τον πόνο και το κακό.

Ο ίδιος υπέστη φοβερά μαρτύρια, φυλακίσεις, εξορίες και διωγμούς εξαιτίας της βαθιάς πίστης και ανυποχώρητης ομολογίας της ορθόδοξης πίστης του μπροστά σε δικαστήρια ή κρατικούς αξιωματούχους. Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Οι αρχές απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με τα πόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκή αγανάκτηση ακόμα και των αλλόδοξων. Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες. Τη νεκρική πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου, η κυκλοφορία σταμάτησε, ενώ τα μπαλκόνια, οι ταράτσες και τα δέντρα ακόμα, ήταν γεμάτα ανθρώπους. Παράλληλα φέρεται να σημειώθηκε ένα παράδοξο γεγονός, με ένα σμήνος περιστεριών που έκανε επί ώρες κύκλους πάνω από το λείψανο μέχρις ότου η πομπή έφτασε στο νεκροταφείο. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους. Λέγεται ότι βρέθηκαν η καρδιά του και τμήματα του εγκεφάλου του αδιάφθορα ενώ άρρητος ευωδία εξερχόταν από τα λείψανά του.

Στις 24-25 Μαΐου 1996 ήρθε και η επίσημη ανακήρυξή του από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου (29 Μαΐου κατά το παλαιό ημερολόγιο).ντα συνδεδεμένη με την πίστη και την γνώση.

 

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα