Μουσικοχορευτική εκδήλωση στον Άγιο Αναστάσιο Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)

Ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος και τον Δήμο Ναυπλιέων με αφορμή της 23 επετείου της μνήμης των Εγκαινίων του ναού, πραγματοποίησε μουσικοχορευτική εκδήλωση την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στον αύλειο χώρο (πλατεία Αγίου Αναστασίου).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια καθώς και έργα νεότερων δημιουργών, αναδεικνύοντας την συνέχεια της ελληνικής μουσικής στο πέρασμα των αιώνων, με συνοδεία χορευτικής ομάδας.
Συμμετείχε ἡ Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή χορωδία, ἡ χορωδία και ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Μιχαήλ Μακρή και το Εργαστήρι Ελληνικού χορού με υπεύθυνο τον Χρήστο Λεβέντη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, ο περιφερειακός σύμβουλοςΓ.Γαβρήλος κα.

Στην είσοδο της πόλης (στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου) δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως. Ο ναός αυτός θεμελιώθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1990 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κύριο Ιάκωβο και τον Ιούνιο του 1995 τελέστηκαν τα εγκαίνια.O ναός είναι χτισμένος στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και στην κεντρική του αψίδα υπάρχει η Πλατυτέρα, η οποία δείχνει ότι σκεπάζει όλη την πόλη του Ναυπλίου. Η μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου με καθολική στο Ναύπλιο αργία.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ζωγράφος, γέννημα θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς, όμως, της κοπέλας του έκαναν μάγια για να τον εκδικηθούν, με αποτέλεσμα να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός τον ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπόμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ο ωραίος ναός στολίζει την πόλη προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

 

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Διαβάστε ακόμα