Ποινή κάθειρξης 16 ετών στο Δ/ντα Σύμβουλο της “Αλληλεγγύης” Δ. Φουρλεμάδη

Βαριά ποινή καθερξης 16 ετών επεβαλλε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”, Δημήτρη Φουρλεμάδη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κρινοντας τον ενοχο για το αδικημα της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές.

Ο κ. Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Σημειώνεται ότι οι δικαστές αθώωσαν τον κατηγορούμενο από τη μία πράξη της απιστίας. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Φουρλεμάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του, γεγονός που «έσπασε» τα ισόβια με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος αμέσως μετά την καταδίκη του.

Οι δικαστές κάνοντας δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου αναγνώρισαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του με αποτέλεσμα να φύγει ελεύθερος από το δικαστήριο αφού προηγουμένως του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

Ελεύθερη έφυγε από τη δικαστική αίθουσα και η φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ η οποία κρίθηκε, με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία. Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος. Στο Δημόσιο επιδικάστηκε αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δ. Φουρλεμάδη και επιπλέον 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Φουρλεμάδης φέρεται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2005-2006, για φιλανθρωπικές αποστολές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με τα χρήματα να ξοδεύονται για άλλους σκοπούς.

Στις απολογίες τους οι δυο καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον κ. Φουρλεμάδη να ισχυρίζεται πως τα επίμαχα ποσάδιατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

 

news247.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin