Αποκαλυπτήρια προτομής του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας Τιμοθέου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες από τον Μορφωτικό Σύλλογο “ΘΡΑΚΙΚΟΣ” στη Γανόχωρα Πιερίας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Τιμόθεου, ο οποίος γεννήθηκε το 1872 και απεβίωσε το 1928.

Ο Τιμόθεος από το 1913 διετέλεσε Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας, ενώ το 1922 ο ίδιος οδήγησε το ποίμνιό του στην Ελλάδα και συνέβαλε στην επιλογή της Πιερίας αλλά και στην εγκατάσταση του ποιμνίου του στη σημερινή Γανόχωρα.

Ο Γάνος και η Χώρα ήταν δύο χωριά της Ανατολικής Θράκης και ονομάστηκαν Γανόχωρα από την ένωση των δύο χωριών, όταν οι κάτοικοι τους ήρθαν πρόσφυγες στην Πιερία και εγκαταστάθηκαν στον ίδιο χώρο.

Ο Τιμόθεος στη συνέχεια έγινε πρώτος και τελευταίος Μητροπολίτης της προσωποπαγούς Μητροπόλεως Μετσόβου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ελλογιμότατος κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος μετέφερε το κλίμα της Μικρασιατικής καταστροφής και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν. Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η αναφορά του ομιλητή στις τελευταίες στιγμές και στην κηδεία του Μητροπολίτη Τιμοθέου στο Μέτσοβο.

Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου “ΘΡΑΚΙΚΟΣ” Θωμάς Αναστασιάδης, η χορηγός κατασκευής της προτομής και Γανοχωρίτισσα ομογενής από τη Βοστώνη, Άννα Μπουράνη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γανόχωρας Γιάννης Μαντονίτσας, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων κ.α.  

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να κάνει τα αποκαλυπτήρια, παραχώρησε τη θέση του τιμητικά στον 98χρονο Ελευθέριο Σουλή, ο οποίος γεννήθηκε στη Χώρα το 1920 και είναι ο μόνος επιζών σήμερα από εκείνους που ήρθαν εκείνη την εποχή στη Γανόχωρα, οδηγούμενοι από τον ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη Τιμόθεο.

 

Ι. Μ. Κίτρους

Διαβάστε ακόμα