Εορτασμοί 1155 ετών από το ιεραποστολικό έργο των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Τσεχία

Στους επίσημους εορτασμούς, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 1155 ετών από την άφιξη και έναρξη του ιεραποστολικού έργου των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Τσεχία, έλαβε μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωαννης, αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου  Πράγας κ.κ. Μιχαήλ.

Την Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018, ημέρα των εορτίων εκδηλώσεων οι οποίες αποτελούν την Εθνική Εορτή της Τσεχίας, ετελέσθη εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Πράγας, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πρέσωβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Πράγας κ. Μιχαήλ, Βαλτικής κ. Αλεξίου, Goronický κ. Αλεξάνδρου, Bronnický κ. Παραμόνωφ, Μοραβίας κ. Αντωνίου, Fastovský κ. Δαμιανού και  Šumperský κ. Ησαΐα.

Κατά τη διάρκεια του Αρχιερατικού Συλλείτουργου παρέστησαν οι Πρέσβεις της Κύπρου, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας, καθώς επίσης και Ανώτατοι Αξιωματούχοι της Τσέχικης Δημοκρατίας.

Προ της Απολύσεως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας κ.κ. Ρατισλάβ, ανεφέρθη στο σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επετέλεσαν οι δύο μεγάλες μορφές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η ιστορία και το έργο των Πατέρων μας είναι ακόμα ζωντανά και συνεχίζουν να ενώνουν όλους τους Ορθοδόξους των Σλαβικών Χωρών και τον Σλαβικό Πολιτισμό».

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πράγας κ. Μιχαήλ εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τα πρόσωπα του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ρατισλάβου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και των άλλων παρισταμένων Αρχιερέων επιδίδοντας τους το Μετάλλιον των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου το οποίο και εξεδόθη εξ αφορμής της επετείου των 1155 ετών από την άφιξη των  Αγίων Ισαποστόλων στην Τσεχία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, με τη σειρά του, επέδωσε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας κ.κ. Ρατισλάβ, την Ύπατη Τιμητική διάκριση της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, τον Χρυσόν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι σήμερα το οικουμενικό έργο των Αγίων Ισαποστόλων εκφράζει με τον πιο γνήσιο τρόπο το έργο της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Διακονίας, όπως αυτή καταγράφεται ιστορικώς από την προσφορά της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως ανά την Οικουμένη και δη στους λαούς των Σλάβων».  Απευθυνόμενος εν συνεχεία προς το πρόσωπον του Αρχιεπισκόπου ο Σεβασμιώτατος  σημείωσε ότι το μεγάλο αυτό έργο των Αγίων, συνεχίζεται από τον ίδιο και την Εκκλησία, η δε παρουσία όλων των εις Χριστόν πιστευόντων αποτελεί καρποφορία αυτού του έργου, τους οποίους και απέστειλε ο Μέγας Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Το Σάββατον, 8 Ιουλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Πράγας η οποία ετελέσθη για τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ την  Κυριακή 9 Ιουλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου το οποίο ετελέσθη εις την Γυναικείαν Ιεράν Μονήν των Αγίων Βεντσέσλας και Λουντμίλα (Svatý klášter Saint Venceslas a Ludmila), πού ευρίσκεται στη γραφική περιοχή του Μπεροούν, λίγο έξω από την Πράγα, στο τέλος της οποίας ετελέσθη και το Αρχιερατικό Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ (Χρυσοφάκη) εξ αφορμής της συμπληρώσεως 15 ετών από την εις Κύριον εκδημίας του (+9 Ιουλίου 2003) ομιλώντας προς τους παρισταμένους για την τιμή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη γενέτειρα πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και την ιδιαίτερη αγάπη που είχε προς το πρόσωπο τους ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β΄, ο οποίος μετά από πολλούς και κοπιώδεις αγώνες ανήγειρε στη Θεσσαλονίκη, τον πρώτον εν Ελλάδι Ιερόν Ναόν στο όνομα των Αγίων Ισαποστόλων, αποδίδοντας τους ταυτόχρονα την οφειλόμενη εκκλησιαστική τιμή και εκπληρώνοντας το θρησκευτικό, ιστορικό και εθνικό χρέος της Αναγνωρίσεως του σπουδαίου έργου που επετέλεσαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος σε όλη την Ευρώπη και ιδιαιτέρως στις σλαβικές περιοχές. Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πράγας κ.κ. Μιχαήλ για την πρόσκλησή του να λάβει μέρος στις εόρτιες εκδηλώσεις επιδίδοντάς του την Ύπατη Τιμητική διάκριση της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, τον Χρυσόν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και ευχόμενος όπως με τη δύναμη των Αγίων συνεχίζει το έργο τους προς δόξα του εν Τριάδι Θεού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τσεχία ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία το, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μνημεία της χώρας και περιοχές, όπου οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος «έσπειραν» το Λόγο του Ευαγγελίου, ενώ παράλληλα συναντήθηκαν και με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Τσεχία κ. Ευθύμιο Ευθυμιάδη με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θέματα της Ελληνικής Ομογένειας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα