Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Με την προσήκουσα ιεροπρέπεια, καθώς επίσης με σημαντική προσέλευση κόσμου που παρέστη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις τόσο κατά την παραμονή όσο και ανήμερα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, εις τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Βαμβακίας, ομιλώντας προ της Απολύσεως επικαίρος προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων παρέστη και ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Αδαμάντιος Λιάμας.

Ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνος και του αποτμήματος του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ εν συνεχεία Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα προς τιμήν του προστάτου της περιοχής.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Λαγκαδικίων, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Κοινότητος των Λαγκαδικίων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του σήμερα τιμωμένου Αγίου, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι θα πρέπει να μιμηθούμε την μορφή του Αγίου Παντελεήμονος και να δώσουμε προτεραιότητα, όχι στην κρίση των ανθρώπων αλλά στην ευαρέσκεια του Θεού. Θα πρέπει να ευαρεστούμε τον Θεό με τις σωστές επιλογές μας μέσα  από την καθημερινότητα της ζωής μας.

Το παράδειγμα του Αγίου, μπορεί να εμπνέει τους ιατρούς, οι οποίοι καλούνται στο πρόσωπο του κάθε ασθενούς να βλέπουν τον «Κύριο πάσχοντα», χωρίς καμία μορφή εκμεταλλεύσεως. Οι φοιτητές θα πρέπει να εμπνευστούν από την αριστεία που χαρακτηρίζει τον Άγιο στην επιστήμη της Ιατρικής και να δείχνουν αγάπη και τελειότητα στην αφομοίωση του αντικειμένου των μελετών τους γύρω από την θεραπεία του πάσχοντος ανθρώπου.

Η καθαρότητα του βίου και η εντιμότητα του Αγίου Παντελεήμονος, μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτούμε ότι αναδείχνει όντως παντ΄ ελεήμων προς όλους, καθώς βοηθούσε και θεράπευε με την ιαματική του Χάρη κάθε άνθρωπο, δίδοντας ταυτόχρονα την Μαρτυρία της Πίστεως του στον Ιησού Χριστό

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε μία ακόμα λεπτομέρεια λέγοντας ότι ο Άγιος, αντιμετώπισε τους ίδιους πειρασμούς που και σήμερα αντιμετωπίζουν οι νέοι και ο σύγχρονος κόσμος. Όμως επέλεξε με την ελευθερία της δικής του βουλήσεως και παρέμεινε Πιστός στον Κύριο, γι αυτό και ζει αιωνίως, εμπνέοντας όλους μας στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει ο τόπος μας.

Θα πρέπει να δίδουμε προτεραιότητες στις σωστές επιλογές, οι οποίες θα μπορούν να μας αναδείξουν ως ύπαρξη μέσα στην αιώνια πορεία που ο κάθε άνθρωπος οραματίζεται για το παρόν και το μέλλον, τόσο της δικής του προσωπικής ζωής όσο και του τόπου μας.

Πρώτη επιλογή μας, θα πρέπει να είναι ο Ιησούς Χριστός, η Αγάπη και η Ειρήνη, μέσα από έργα από τα οποία Χριστός καταγγέλλεται, το όνομα του Θεού δοξάζεται και ο άνθρωπος ευεργετείτε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin