Ηλείας Γερμανός: “Η Φιλοθέη προσφέρει στέγη για τα παιδιά των Φαναριών”

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός δείχνει για μία ακόμη φορά την ιδιαίτερη ευαισθητοποίησή του απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του τόπου και προθυμοποιείται να δώσει λύση για τα παιδιά των φαναριών (τα τσιγγανάκια), στον κόμβο της Φιλοθέης, στην είσοδο του Πύργου.

Ειδικότερα σε χθεσινή επιστολή του προς την εφημερίδα μας, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα η κα Ελένη Σωτηροπούλου από το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» για την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί με τους Ρομά στην Ηλεία, ανακοινώνει ότι διαθέτει έναν από τους ορόφους του Οικοτροφείου της Αγίας Φιλοθέης για την στέγαση των παιδιών των Ρομά. Έτσι όπως τονίζει τα «παιδιά των φαναριών» θα μπορούν μέρα και νύχτα να ζουν ανθρώπινα και να ενταχθούν έπειτα ως άξιοι πολίτες στην Κοινωνία.

Ο ίδιος αφήνει και αιχμές για την στάση και συμπεριφορά των γονέων αυτών των παιδιών, για το γεγονός ότι αν και τα παιδιά εγγράφονται στα σχολεία για να κάνουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, δεν πάνε στα Γυμνάσια ή ακόμη και στα Δημοτικά κλπ, Εκφράζει παράλληλα την δυσαρέσκειά του, γιατί αν και στο παρελθόν έχει διαθέσει οικόπεδα για την στέγασή τους, δεν υπήρξε ενδιαφέρον ούτε από τους Ρομά, ούτε από τους αρμόδιους της Πολιτείας!

Αναλυτικά η επιστολή του Ιεράρχη μας έχει ως εξής:

«Ευρισκόμενος εις περιοδίαν στην ορεινή Ηλεία, μόλις σήμερα έλαβα γνώσιν του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματός σας της 6-7-2018 σχετικά με την παρουσία της κυρίας Ελένης Σωτηροπούλου, Προέδρου του Προγράμματος «Υγεία για Όλους» και των δηλώσεών της δια την απελπιστική υγιεινή και όχι μόνον κατάσταση των παιδιών των Ρομά στα φανάρια της Αγίας Φιλοθέης και την ευγενική της προτροπή οι Αρχές του τόπου μας, μεταξύ των οποίων και η Ιερά Μητρόπολίς μας, να συμβάλλουν εις την εξάλειψιν του θλιβερού τούτου γεγονότος.

Εις απάντησην αυτών των δημοσίων δηλώσεων της κ. Σωτηροπούλου εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, αφενός μεν της εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου και αφετέρου δίδω δημοσίως την συμβολή μου ως κάτωθι:

  1. Γνωρίζετε από τα πράγματα αλλά και από Ανακοινώσεις μου στα Μέσα Ενημερώσεως και στην Εφημερίδα σας τι έχει κάνει, τι κάνει και τι προτίθεται να κάνει η Μητρόπολίς μας για την κοινωνικοποίηση των Ρομά της περιοχής μας. Θα σας μνημονεύσω μόνο δύο: Την λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Κέντρου Ήλιδος και την λειτουργία του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Φιλοθέης, εις το οποίον εγγράφονται κάθε Σεπτέμβριο πολλά παιδιά Ρομά και τους παρέχεται χρόνια τώρα πρωινό και μεσημβρινό φαγητό.
  2. Έχω όμως την εντύπωση ότι οι γονείς των Ρομά εγγράφουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο απλώς και μόνο δια να λαμβάνουν από το Κράτος τα σχετικά επιδόματα. Πέραν τούτου ΟΥΔΕΝ. Ας μας πει η Διεύθυνσις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσις Ηλείας:

α. Πόσα τελειώνουν κάθε χρόνο την τάξιν τους και πόσα γράμματα μαθαίνουν.

β. Πόσα παιδιά κατ΄έτος τελειώνουν το Δημοτικό Σχολείο και πόσα εγγράφονται στα Γυμνάσια – σημειωτέον ότι η εννεαετής φοίτησις είναι υποχρεωτική δια πάντα τα Ελληνόπουλα συμπεριλαμβανομένων των Ρομά. Και

γ. Πόσα παιδιά Ρομά δεν εγγράφονται καθόλου στο Δημοτικό ούτε στο Γυμνάσιο και γιατί.

  1. Έχω δηλώσει ότι η Μητρόπολίς μας έχει διαθέσει οικόπεδα δια την ανθρώπινη στέγαση των Ρομά, αλλά δεν είδα το ενδιαφέρον ούτε των ίδιων των Ρομά, ούτε των σχετικά αρμοδίων της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Και τώρα η Μητρόπολίς μας έχει την διάθεση να δώσει και άλλα οικόπεδα. Έχω κάνει σχετικές προτάσεις στους αρμοδίους. Όμως θέλω δημόσια να μας ειπούν οι αρμόδιοι:

α. Πόσοι Ρομά έχουν λάβει διάφορα δάνεια ή χρηματικές ενισχύσεις για ανθρώπινη στέγαση των οικογενειών τους;

β. Πόσοι Ρομά με τα χρήματα και τις ως άνω ενισχύσεις κατασκεύασαν κατοικίες και μένουν σ’ αυτές; Και

γ. Πόσοι Ρομά έλαβαν οικονομική ενίσχυση  για σπίτια ή χωράφια που κάηκαν από τις φωτιές του 2007, χωρίς να έχουν σπίτι ή χωράφια;

  1. Τέλος προτείνω:

Έναν όροφο του πολυόροφου Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αγίας Φιλοθέης –τα φανάρια από αυτό έχουν πάρει το όνομά τους- είμαι έτοιμος να το μετατρέψω σε οικοτροφείο παιδιών Ρομά. Εκεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες να  μας φέρουν παιδιά των φαναριών να μένουν μέρα-νύχτα, να ζήσουν ανθρώπινα και να ολοκληρωθούν σαν προσωπικότητες, ώστε να μπουν έπειτα ως άξιοι πολίτες στην Κοινωνία. Και βεβαίως τα παιδιά των φαναριών της Αγίας Φιλοθέης. Και μάλιστα αν κάποιος  πατέρας ή μητέρα Ρομά των φαναριών της Φιλοθέης ενδιαφερθεί και έλθει να πάρει το παιδί του από το Οικοτροφείο τούτο, να συλλαμβάνεται και να υφίσταται τα νόμιμα.

  1. Είμαι στη διάθεσή σας και στην διάθεση παντός αρμοδίου δια την περαιτέρω συζήτηση και ολοκλήρωση για κάθε άλλη ορθή και ωφέλιμη λύση του προβλήματος.

 

patrisnews.com

Διαβάστε ακόμα