Αρχιεπίσκοπος: “Δώρο της Παναγίας η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών”

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

Δώρο της Παναγίας προς την πατρίδα και τις μητέρες τους που υπέφεραν χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν να προχωρούν με σύνεση, ηρωισμό και αξιοπρέπεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ι. ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης Αιόλου, ενώ συλλειτούργησε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας τονίζοντας πως «η Παναγία μας δεν είναι μόνο η κλίμαξ που ενώνει τη γη με τον ουρανό, αλλά είναι και η σκάλα που ενώνει τον κάθε άνθρωπο με τον Θεό. Είναι το πρόσωπο το οποίο μας φέρνει κοντά στον Χριστό. Είναι η Παναγία για τον κάθε έναν ανεξαιρέτως. Ακόμη και για αυτόν που δείχνει ότι η ζωή του απέχει από το θέλημά Της. Ακόμη και για τον πιο ταλαιπωρημένο άνθρωπο, που βρίσκεται σε σύγχυση».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Παναγία είναι παρούσα και αγκαλιάζει τον καθένα παραθέτοντας παραδείγματα από τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην μεταστροφή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο προϊστάμενος του ναού π. Αθανάσιος Αττάρτ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ιερού ναού, το 1705, που τελεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας Αρχιεπίσκοπος την ημέρα που πανηγυρίζει ο ναός.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο και τον συνεχάρη για το σημαντικό έργο που επιτελεί. Στην συνέχεια αναφερόμενος στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που ήταν φυλακισμένοι για 167 ημέρες στην Αδριανούπολη τόνισε ότι «σήμερα έχουμε μία ακόμη μεγάλη χαρά. Τα παιδιά μας τα φυλακισμένα στις τουρκικές φυλακές είναι ελεύθερα και το βλέπω ίσως με υπερβολική συγκίνηση, είναι ένα δώρο της Παναγίας προς τις μητέρες που υπέφεραν, προς την πατρίδα μας που περνάει δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να καλωσορίσουμε τα παιδιά αυτά. Να τους ευχηθούμε, επίσης, να προχωρήσουν με σύνεση, ηρωισμό και αξιοπρέπεια όπως πέρασαν μέσα στην φυλακή. Χωρίς να δείξουν υποχώρηση, πορεία προς τα πίσω». Ευχήθηκε, άλλωστε, να έχουν δύναμη και όλοι μαζί να πανηγυρίζουμε ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

ecclesia.gr

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin