Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Η Μνήμη του εν Αγίοις ημών πατρός Ακακίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης εορτάστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια, κατά το διήμερο 15 και 16 του τρέχοντος μηνός Αυγούστου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Λητής, ο οποίος και είχε αποτελέσει έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, κατά την διάρκεια του οποίου, το πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσιμολογιώτατος  Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «ο Όσιος Ακάκιος υπήρξε μια προσωπικότητα που διακρίθηκε για τους Πνευματικού αγώνες και αποτελεί ένα συνεχές παράδειγμα για τους Πιστούς κάθε εποχής».

»Στην εποχή μας, που τα ιδανικά, οι ηθικές αξίες και οι αρετές καταπολεμούνται από κοσμικές και σκοτεινές δυνάμεις, το παράδειγμα του Αγίου Ακακίου προβάλλει σαν φωτεινός φάρος, που φωτίζει τις ψυχές εκείνες που ταλαιπωρούνται και τις καθοδηγεί στον ασφαλή λιμένα της σωτηρίας, που είναι ο Χριστός».

»Ο Όσιος Ακάκιος, ο οποίος εκλέησε τον θρόνο της παλαιφάτου Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, αναδείχθηκε μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Θεωρείται ότι καλλιέργησε και δίδαξε το ασκητικό ιδεώδες και τη νοερά προσευχή στους υποτακτικούς του και απετέλεσε την συνέχιση  πνευματικής περιόδου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης».

»Σε μία εποχή όπου η Εκκλησία κατέστη πνευματική και συνεκτική σκέπη του υπόδουλου Ελληνισμού και συνέβαλλε καταλυτικά στην προαγωγή της παιδείας και την καλλιέργεια του εθνικού οράματος, ο Θεοφόρος Ακάκιος λάμπρυνε με την προσφορά του την Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης».

»Οι μνήμες των Αγίων αποτελούν για κάθε Χριστιανό μία ευκαιρία επαλήθευσης και αναζωπύρωσης της Πίστεως μας, μία ευκαιρία για να δοξάσουμε τον Θεό και να ευχαριστήσουμε τους Αγίους που μας βοηθούν καθημερινά».

»Ολόκληρη η βιωτή του Αγίου Ακακίου είναι ένας σταθμός για όλους μας σήμερα. Η κουρασμένη από το βάρος της αμαρτίας εποχή μας  ζητά κάπου να ακουμπήσει και να αναπαυθεί. Αναζητά, ελλείψη σωστών προτύπων, σωστά παραδείγματα, να δει το φως της αληθινής θεογνωσίας. Ο Βίος του Αγίου Ακακίου πρέπει να φωτίζει στις καρδιές μας και αν αποτελεί μίμηση στην Πίστη, στην Αγάπη, στην Ταπείνωση, στην Προσευχή και στην Υπομονή

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Νικολάου Μακρή, εις τον οποίο και επίδωσε και το Οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθώς επίσης και βασικό στέλεχος των κατασκηνώσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και του διδακτικού προσωπικού των μαθημάτων της ενισχυτικής διδασκαλίας που πραγματοποιούνται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρέστησαν, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ακακίου καθώς επίσης και στον Λόγο του επίσης Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης, Δαμασκηνού του Στουδίτη επί τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάστασή της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ καταλήγοντας προσφώνησε  τον π. Νικόλαο, με Πατρικούς λόγους αγάπης επισημαίνοντας τον ότι, η Ιεροσύνη δεν μπορεί να ταυτιστεί με ενασχολήσεις που δεν έχουν σχέση με τον Ουράνιο Προορισμό. Εκείνο που θα πρέπει να σκεπάζει πάντα την καρδιά του, θα πρέπει να είναι ο Ένας και Αληθινός Κύριος, τηρώντας και υπηρετώντας την εντολή της Αγάπης Του, προς τον κάθε άνθρωπο, ενώ παράλληλα τον προέτρεψε να συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την διακονία του για την νεολαία της επαρχίας μας.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις την περιοχή του Μελισσοχωρίου, όπου και ετέλεσε τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο ευρίσκεται εντός του πολυχώρου κοινωνικών δραστηριοτήτων της ξενοδοχειακής μονάδος «Λέων», παρουσία της Διευθύνσεως και του προσωπικού αυτής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα