Χίου Μάρκος: “Χωρίς τον Χριστό και την Παναγία δεν έχει ζωή η πατρίδα μας»

Με θρησκευτική κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή Οινουσσίων προσκυνητών τελέστηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου για τρίτη συνεχή χρονιά η καθιερωθείσα Ιερά Πανήγυρις του Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγιά Οινουσσών.

Των θρησκευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος και Ποιμενάρχης μας κ. Μάρκος, ενώ παρέστη ακόμη ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ ταχίαρχος Π. Κιμουρτζής, ο Δήμαρχος Οινουσσών καπ. Στέφανος Βογιατζής, οι επικεφαλής και τα συμβούλια των οινουσσιακών φορέων και Ιδρυμάτων και πλήθος πιστών, που ταξίδευσαν με το ειδικά ναυλωμένο από τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» πλοίο, για να εκπληρώσουν και φέτος το τάμα τους στην Παναγιά!

Στο γαλανόλευκο ξωκκλήσι της ομώνυμης νησίδας, τελέστηκε με κατάνυξη αρχικά ο Όρθρος του πρώτου μετά το Δεκαπενταύγουστο Σαββάτου, όπως έχει οριστεί να εορτάζει το Προσκύνημα και ακολούθως η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία ο Χιώτης Επίσκοπος μαζί με το εκκλησίασμα έψαλλαν τα νικητήρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό με την χαρακτηριστική στροφή «αναγράφω Σοι η νήσος Σου, Θεοτόκε».

Στο κήρυγμά του ο Αρχιερεύς τόνισε ότι η Παναγία αποτελεί το δώρο του Θεού στον Άνθρωπο για να μπορέσει να επιστρέψει στην κεκλεισμένη Εδέμ, που άνοιξε με την Θεοτόκο και την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ευαγγελικές περικοπές, στις οποίες αναφέρεται και υμνείται η Θεοτόκος και ανέλυσε τη θεολογική διάσταση του μυστηρίου, που τελέστηκε δια της Θεομήτορος. Τόνισε τέλος ότι η πίστη και η προσήλωση του Γένους των Ορθοδόξων Ελλήνων στην Σκέπη της Παναγιάς αποτελεί και σήμερα μοναδική διέξοδο για την ανόρθωση της πατρίδας και την πνευματική και ηθική ανύψωση του ευσεβούς λαού μας. «Χωρίς τον Χριστό και την Παναγία, η πατρίδα μας δεν έχει ζωή, το Έθνος μας δεν έχει μέλλον, ο λαός μας δεν έχει πρόοδο, η νεολαία μας δεν έχει προοπτικές. Η Εκκλησία παραμένει η «Ζωοδόχος Πηγή» για την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται και στο τελευταίο βράχο της νησιωτικής μας πατρίδας, την νήσο Παναγιά, το πολυτίμητο πετράδι της Χιακής Εκκλησίας όπου τελείται σήμερα το μέγα μυστήριο της Ζωής».

Ο Μητροπολίτης Χίου μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας τίμησε με χειροθεσία στο ιερό διακόνημα του Αναγνώστη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» κ. Γεώργιο Στ. Δανιήλ, ευλογώντας και προτρέποντάς τον να συνεχίσει να υπηρετεί την οινουσσιακή Εκκλησία και την ιδιαιτέρα του πατρίδα μέσα από τους θεσμούς, στους οποίους συμμετέχει.

Επίσης τιμήθηκε από τον Χιώτη Ιεράρχη ο Πρόεδρος του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών κ. Ιωάννης Μαρκ. Χατζηπατέρας, στον οποίο απονεμήθηκε ο Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου για την πλούσια δράση του, την μεγάλη προσφορά του και τις επιτυχείς πρωτοβουλίες του για την προβολή και ανάδειξη των τοπικών θεμάτων στο εξωτερικό.

Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος κάλεσε κοντά του τα παιδιά, τα οποία κρατούσαν ελληνικές σημαίες και έψαλλαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο και άφησε παρακαταθήκη την τήρηση αυτής της θρησκευτικής πανηγύρεως από γενεά σε γενεά, αφού η Ζωοδόχος Πηγή της Αιγνούσας είναι η Παναγία και σ’ αυτήν εναποθέτουμε την πάσαν ελπίδα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

I. M. Χίου

Διαβάστε ακόμα