Εκδήλωση προς τιμήν της Παναγίας στην Ι. Μητρόπολη Σταγών (ΦΩΤΟ)
10 Αυγούστου 2018 Κοινοποιήστε

Εκδήλωση προς τιμήν της Παναγίας στην Ι. Μητρόπολη Σταγών (ΦΩΤΟ)

Αφιερωμένη στην Παναγία ήταν η αποψινή ιδιαίτερη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Λίγο πρίν την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου όπου κυριαρχεί η κατάνυξη και η γιορταστική αίσθηση, μπροστά στο Βυζαντινό Μεγαλείο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου η λαϊκή παράδοση στο τραγούδι, στο χορό, στο θρύλο, συνάντησε τα ιερά συναξάρια και ανέκραξε: «Ω Παναγιά μου, κόρη πάναγνη, καλή”.

Ήταν μία ιδιαίτερη εκδήλωση δέους και σεβασμού στο Πανάγιο Πρόσωπό της Παναγιας μας, που ανά τους αιώνες ενέπνευσε στις απλές ψυχές τα πολυάριθμα προσωνύμιά της.

Σε λίγες ημέρες στις 15 Αυγούστου ο ορθόδοξος ελληνισμός, απ’ άκρου εις άκρον, γιορτάζει με λαμπρότητα την κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία αναλήφθηκε στους ουρανούς και μετέβη στην αιωνιότητα. Η Κοίμηση της γιορτάζεται με ενθουσιασμό και λαμπρότητα, σε αντίθεση με τη λύπη και τον πόνο που ενέχει ο θάνατος. Αυτό συμβαίνει, αφενός, επειδή ο θάνατος της Μεγάλης Μάνας όλων των ανθρώπων σηματοδοτεί τη λήξη της ζωής, αφετέρου, γιατί υποδηλώνει περίτρανα την έναρξη μιας άλλης, γεμάτη φως, χαρά, ελπίδα.

Την εκδήλωση άνοιξε με σχετική ομιλία του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμ. Νήφων Καψάλης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
– Ο Βυζαντινός χορός «Μετεωρίτικο ψαλτήρι» με χοράρχη τον κ. Σπύρο Σπύρου
– οι μουσικοί και τραγουδιστές της λαϊκής μας παράδοσης: Κόκορης Αργύρης – λαούτο-τραγούδι, Παπαγεωργίου Νεκτάριος – κλαρίνο, Σούλτης Γιάννης – βιολί, Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος – κανονάκι, Μούτζελος Νίκος – κρουστά, γκάιντα, ζουρνάς, Κυριλλίδης Θεόδωρος – ποντιακή λύρα, Ντίνας Γιώργος – κρουστά.
Συμμετείχε η Νεκταρία Καραντζή και το χορευτικό τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου «Επί Σταγών».

Εκτός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου παραβρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

 

tameteora.gr

Εκτύπωση