Κουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής από τον Μητροπολίτη Εδέσσης (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, στις 17.00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ κατά την διάρκεια του Εσπερινού έκειρε μεγαλόσχημη την μοναχή Ειρήνη στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγ. Γρηγορίου Παλαμά Κουφαλίων.

Την αδελφή προσήγαγε η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής μοναχή
Ξένη, ενώ παρέστησαν ο πνευματικός της Ι. Μονής, Αρχιμ. Μάξιμος Κυρίτσης, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, οι αδελφές της Μονής και ολιγάριθμοι λαϊκοί, μεταξύ των οποίων και η κατά σάρκα μητέρα της μοναχής Ειρήνης.

Απευθυνόμενος στην μοναχή Ειρήνη ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι μπορεί να ήταν μοναχή 20 χρόνια, αλλά τώρα εισέρχεται στα ενδότερα της μοναχικής βιωτής και αρχίζει μεγαλύτερους αγώνες στην κατά Θεόν ζωή. Ο πνευματικός αγώνας κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη περιγράφεται με την λέξη «πιπτέγειρε», η οποία περιλαμβάνει το «πίπτειν», το να πέφτει κανείς, και το «εγείρεσθαι», το να σηκώνεται. Στον αγώνα αυτόν, προσέθεσε ο Σεβασμιώτατος, θα ενδυναμώνεται από δύο πρόσωπα, την Γερόντισσα της Ι. Μονής, η οποία όλα αυτά τα χρόνια την καθοδηγούσε στην μοναχική πολιτεία με διάκριση, και τον πνευματικό της μονής, τον π. Μάξιμο, ο οποίος είναι έμπειρος, διακριτικός και ενάρετος πνευματικός. Προέτρεψε δε την αδελφή Ειρήνη να προστρέχει στα πρόσωπα αυτά σε κάθε δυσκολία και πειρασμό. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην νέα μεγαλόσχημη μοναχή να ζήσει, να ευαρεστήσει τον Θεό και τους ανθρώπους και να σωθεί ολοκληρώνοντας την ομιλία του με την ευχή των παλαιών πατέρων: «σωθήεις»!

 

Ι. Μ. Εδέσσης

Διαβάστε ακόμα