Κυριακή προ της Χριστού Μεταμορφώσεως στην Ι. Μ. Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

Στο Μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της πολυπληθούς Ενορίας των Γαλανεΐκων Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 5 Αυγούστου ε.ε. προ της Χριστού Μεταμορφώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Τους Ιερούς ύμνους των ακολουθιών απέδωσε χορός νέων υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής του δαιμονιζομένου νέου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους εκατοντάδες πιστούς αλλά και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αναφερόμενος εις το θαύμα του Κυρίου και εις την  δύναμη που λαμβάνουν οι χριστιανοί μέσω της πίστεως στον καθημερινό πνευματικό αγώνα κατά του διαβόλου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Ο Κύριος αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα μας έδωκε ένα μεγάλο μήνυμα λέγοντας μας ότι : « τοῦτο δὲ τὸ γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ (Ματθ. 17, 21). Για να θεραπευθεί ο άνθρωπος από την επήρεια των δαιμόνων χρειάζεται προσευχή και νηστεία.

Ο διάβολος είναι υπαρκτό πρόσωπο και ενεργεί τα χειρότερα για τον άνθρωπο, μισεί τον άνθρωπο και τον προτρέπει συνεχώς στην αμαρτία και στο κακό. Εμείς οι χριστιανοί όμως, με το βάπτισμά μας ντυνόμαστε την πανοπλία του Θεού που είναι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος.

Δεν πρέπει να φοβούμεθα τον διάβολο, διότι είμαστε του Χριστού και δεν μπορεί να μας πειράξει. Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σημειώνει: «Όταν ο άνθρωπος είναι χριστιανός, ο διάβολος έχει δύναμη νηπίου».

Η μοντέρνα ζωή και το φρόνημα του κόσμου διαδίδει ότι ο διάβολος δεν υπάρχει και έτσι οι άνθρωποι δεν προετοιμάζονται καταλλήλως για τον πόλεμο κατά του κακού. Η ζωή του χριστιανού είναι ένας συνεχής αγώνας για την πνευματική ζωή εναντίον του διαβόλου.

Για να προστατευθούμε από τα δαιμόνια πρέπει να έχουμε τον Χριστό στην ψυχή μας, να κάνουμε συνεχώς το σημείο του Σταυρού που είναι ο φόβος και ο τρόμος των δαιμόνων και να ζούμε πνευματική ζωή εν τη Εκκλησία.

Αυτές τις ημέρες η Εκκλησία μας ετοιμάζει στον πνευματικό αγώνα με νηστεία και προσευχή για να εορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εις τιμήν της Παναγίας  και αγιασμό της ψυχής. Καθημερινά ψάλλουμε τις παρακλήσεις στην Παναγία και την παρακαλούμε να μας λυτρώσει από κάθε κακό και συμφορά.

Ας προσπαθήσουμε όσο μπορεί ο καθένας μας για να παραμείνουμε φίλοι του Χριστού, να τηρούμε τις εντολές του Θεού και να πράττουμε το καλό. Να  μην φοβούμεθα κανένα  κακό γιατί θα έχουμε την εξ ύψους δύναμη την οποία δίδει ο Κύριος σε όσους τον αγαπούν».

Προ της απολύσεως  ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Ιερείς και τους Ενορίτες δια την ησυχία και την κατανυκτική στάση που ετήρησαν κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας καθώς και δια την ευπρέπεια του Ναού και ευχήθηκε σε όλους:

« Εύχομαι σε όλους ο  μήνας Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας, να μας δώσει δύναμη, ώστε να αξιωθούμε  με υγεία να εορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της Κοιμήσεως και κυρίως να προσευχόμαστε όλοι μας να δώσει δύναμη σε όλους εκείνους τους αδελφούς μας που υπέμειναν την φρικτή τραγωδία του πυρός στην Αττική και να αναπαύει ο Κύριος τις ψυχές των αδίκω θανάτω δια πυρός  τελειωθέντων αδελφών μας. Η ζωή μας δυστυχώς αδελφοί μου,  έχει πολλά απρόοπτα, να οπλισθούμε με πίστη και δύναμη από τον Θεό για να τα αντιμετωπίζουμε».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της αειμνήστου Αικατερίνης Γαλανού, συζύγου του επί πολλά έτη διατελέσαντος Εκκλησιαστικού Συμβούλου του Ναού, η οποία υπήρξε πιστό και ενεργό μέλος της Ενορίας, διακονώντας με ανιδιοτέλεια και αγάπη την δράση του Φιλοπτώχου ταμείου της Ενορίας, προσφέροντας στοργή και ανακούφιση στους έχοντας ανάγκη αδελφούς μας.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε ο Πανοικτίρμον Κύριος να  αναπαύει αιωνίως την ψυχή της  εκεί που υπάρχει μόνο φως και χαρά και να της χαρίσει την απόλαυση όλων των καλών έργων που έπραξε στην Ενορία. Στον σύζυγό της κ. Ιωάννη Γαλανό, τα παιδιά και τα εγγόνια της να τους χαρίζει την άνωθεν παραμυθία εις το πένθος τους.

Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε εις τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του κέρασμα στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού  Κέντρου.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα