Εγκαίνια Ιερού Ναού του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στην Ι. Μ. Πρεβέζης (ΦΩΤΟ)

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και κατάνυξη τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Κοιμητηριακού Ιερού Ναού, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, στη Φιλοθέη (Χαλκιάδες) Άρτας την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου, όταν έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Την ακολουθία των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συμπράττοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο, αναφερόμενος στο βίο, τις αρετές και τη συμβολή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού σε μία δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό, στη διατήρηση της κοινής Ρωμαίικης Ελληνικής συνειδήσεως, η οποία μετά από τριακόσια έτη σκλαβιάς, κινδύνευε από τον εξισλαμισμό του έθνους και την έλλειψη μόρφωσης. Κατά την διάρκεια της ακολουθίας των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξηγούσε στο εκκλησίασμα τα δρώμενα εντός του Ιερού Βήματος και ανέλυε το συμβολισμό τους.

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην Ακολουθία των Εγκαινίων του Παρεκκλησίου, λαμβάνοντας και ευλογία εξ΄ αυτών. Παρών στο διήμερο των εγκαινίων ήταν ο εντιμολογιώτατος κ. Κωνσταντίνος Τσώλας, Αρεοπαγίτης ε.τ., μετά της οικογενείας του, στην ευγενική προσφορά του οποίου οφείλεται η ανακαίνιση του Ιερού Παρεκκλησίου και η διοργάνωση των εγκαινίων. Τον ευλαβέστατο δωρητή ευχαρίστησαν στις ομιλίες τους και οι δύο Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,  όχι πρός δόξαν ανθρώπινη την οποία και ο ίδιος απεχθάνεται αλλά προς παραδειγματισμό για ανάληψη και από άλλους ομοίων πρωτοβουλιών.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αναστασία Σίμου, ο κ. Νικόλαος Καλαντζής, Δήμαρχος Ζηρού, ο Ταξίαρχος κ. Τζιμάνης, Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτης κ.α.

 

Ι. Μ. Πρεβέζης

Διαβάστε ακόμα