Εορτασμός του θαύματος διασώσεως του Ορχομενού (ΦΩΤΟ)

75 χρόνια συμπληρώθηκαν από την θαυμαστή διάσωση του Ορχομενού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943. Η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας και Προστάτιδος του Ορχομενού τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκριπούς, που αριθμεί 1144 έτη ζωής κοσμώντας τη Βοιωτική γη, αφού είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θυσιαστήριο της Βοιωτίας και χαρακτηριστικό δείγμα μεταβατικού σταυροειδούς ναού με τρούλο στον ελλαδικό χώρο.

Το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. στον Ναό της Παναγίας τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή κληρικών της επαρχίας μας και πολυάριθμων πιστών, που κατέθεσαν τις ευχαριστίες τους στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας για την θαυμαστή επέμβαση της καθώς και τις προσευχές τους να πρεσβεύει στον Υιό της για όλους. Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο λόγο του Θεού, ο οποίος είναι σαν τον σπόρο που σπέρνει ο γεωργός, όπως αναφέρει η παραβολή του σπορέως. Ο λόγος του Θεού έχει την δύναμη να μεταμορφώσει την καρδιά του ανθρώπου και να καρποφορήσει από αγάπη. Και τόνισε ότι η αγάπη αυτή πρέπει να είναι προς όλους τους ανθρώπους και όχι προς συγκεκριμένους. Και ανέφερε ότι το θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου έρχεται να μας τονίσει αυτή την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, για την σωτηρία των οποίων θυσιάστηκε ο Υιός της, ο οποίος είναι Αγάπη. Και ευχήθηκε ο λόγος του Θεού να καρποφορήσει στις καρδιές όλων σαν τον σπόρο που πέφτει σε καλό έδαφος και αποδίδει καρπόν εκατονταπλασίονα, και η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει και να στηρίζει όλους μας με τις πρεσβείες της προς τον Κύριο.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτανεία στο σημείο όπου εμφανίστηκε η Παναγία και ακινητοποίησε τα τανκς των Γερμανών, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και πλήθους πιστών.

 

Ι. Μ. Θηβών

Διαβάστε ακόμα