Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ηλείας στο Πλωτό Μουσείο «Νεράϊδα» (ΦΩΤΟ)

Επίσκεψη στο Πλωτό Μουσείο «ΝΕΡΑΪΔΑ» του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ιωάννου .Σ. Λάτση, το οποίο είναι ελλιμενισμένο στο λιμάνι Κατακόλου «Ιωάννης Λάτσης», από το Σάββατο 15 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, συνοδεύομενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ηλία Παπαγγελή και χορεία Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη και την τίμια συνοδεία του, υποδέχθηκαν ο Πλοίαρχος κ. Σαράντης Κουντούρης και το πλήρωμα του Πλοίου, ο Λιμενάρχης Κατακόλου κ. Δημήτριος Παπαηλιού, καθώς επίσης και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος.

Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα που παλαιότερα φιλοξενούσε την τραπεζαρία του πλοίου με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, (σύντομα βίντεο για την ιστορία του επιβατηγού «Νεράϊδα» και για το χρονικό της ανακατασκευής του σε Πλωτό Μουσείο), ενώ ακολούθησε αφήγηση από την ξεναγό μέσα από πλήθος φωτογραφιών, επιχειρηματικών, προσωπικών και δημοσίων εγγράφων, αντικειμένων, ομοιωμάτων, με φόντο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Το Πλωτό Μουσείο «Νεράϊδα», το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μουσειακό κέλυφος εντός του οποίου στεγάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις:
A. Η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του Γιάννη Λάτση, από τη γέννησή του το 1910 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και αποσύρθηκε από τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Β. Η ιστορία του πλοίου από τη ναυπήγησή του το 1939 έως την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του το 2010.

Αξίζουν όντως θερμά συγχαρητήρια στον εντιμότατο Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Λεωνίδα Βαρουξή και στον Αντιπρόεδρο κ. Σάκη Αντωνόπουλο, καθώς επίσης και στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννου .Σ. Λάτση», οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να έρθει αυτό το Πλωτό Μουσείο στην γενέτειρα του Μεγάλου Ευεργέτου μας και επιφανούς ανδρός Ιωάννου Λάτση, ο οποίος σημειωτέον έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Κατάκολο, τον Πύργο και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Διαβάστε ακόμα