Λαμπρά εορτάσθηκε η Παναγία Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα (ΦΩΤΟ)

Με την προσήκουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, στο νησί Της, τα Κύθηρα, όπου βρέθηκε και φυλάσσεται η Θαυματουργή Της Ιερά Εικόνα. Προσκεκλημένοι του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ ήταν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο Μητροπολίτης Παροναξίας αναφέρθηκε πολύ εμπνευσμένα στην έννοια της “Εικόνος”, με αφορμή τον εορτασμό της ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνος της Μυρτιδιωτίσσης πριν 7 περίπου αιώνες στα Κύθηρα. Παράλληλα προέτρεψε τους πιστούς να ευπρεπίζουν κυρίως την εσωτερική τους εικόνα, εκείνη που αναφέρεται στην τήρηση των εντολών του Θεού και να μην την αμαυρώνουν με την αμαρτία κατά το “Εικών ειμί της αρρήτου δόξης σου, ει και στίγματα φέρω πταισμάτων”.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιερότητα του προσώπου της Θεοτόκου. Στη συνέχεια έγινε η πάνδημος λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος της Μυρτιδιωτίσσης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Πολεμικού Ναυτικού (Τμήμα Ναυστάθμου Κρήτης) και της Φιλαρμονικής του Ποταμού Κυθήρων και αγήματος του Λιμενικού Σώματος από το ΠΑΘ 060 “ΦΟΥΡΝΟΙ” που κατέπλευσε στα Κύθηρα για τον εορτασμό της Παναγίας.

Παρέστησαν όλες οι τοπικές αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ο Βουλευτής της Ά Πειραιά και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ), πολιτευτές, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τις γειτονικές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης, που ευλαβούνται ιδιαίτερα την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, στην οποία ανήκει η διαχείριση του Ιερού Προσκυνήματος της Μυρτιδιώτισσας εδώ και περίπου 200 έτη.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων ευχαρίστησε όλες τις αρχές και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του εορτασμού, προτρέποντας τους πιστούς σε αδιάλειπτη προσευχή για την ενότητα της Ορθοδοξίας με αφορμή το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, για το οποίο πρόσφατα έκανε και μια άκρως εμπεριστατωμένη δημόσια παρέμβαση.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Κυθήρων καλύφθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ καθώς και από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Λαμπρά εόρτασαν τη Μυρτιδιώτισσα και οι χιλιάδες Κυθήριοι της Αττικής, στους δύο περικαλλείς Ιερούς Ναούς, του Αλίμου και του Νέου Φαλήρου, ενώ κατά το έθος πανηγυρικός εορτασμός έγινε και στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών όπου οι εν Αθήναις Κυθήριοι έχουν αφιερώσει περίλαμπρη εικόνα της Μυρτιδιώτισσας η οποία ευρίσκεται δίπλα από τα Ιερά Λείψανα του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄. Τέλος, με λαμπρότητα εόρτασαν την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και οι Κυθήριοι της αλλοδαπής, κυρίως στην Αυστραλία όπου στη χάρη Της τιμώνται και εορτάζουν πολλοί Ιεροί Ναοί και Μονές.

Διαβάστε ακόμα