Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η Εκκλησία δημιουργεί πολιτισμό”

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

«Η Εκκλησία είναι και δημιουργεί πολιτισμό» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την διάρκεια της μεγάλης εκκλησιαστικής συναυλίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών Αρχιεπισκοπικής Διακονίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών και τους υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος του ναού και οι εφημέριοι, ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και εκατοντάδες πιστοί από όλη την Αθήνα.

Η συναυλία άρχισε με την χορωδία «Αγιοπολίτης» υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ψαλτικής – Ερευνητή κ. Ιωάννη Αρβανίτη, όπου ακούστηκαν Μέλη 13 και 14ου αιώνος και μέλη από την κολλυβάδικη παράδοση. Στην συνέχεια ακούστηκαν μέλη της Ρωσικής παράδοσης από τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία από την χορωδία του ιερού ναού Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων της Ρωσικής Παροικίας Αθηνών υπό την Διεύθυνση του κ. Valery Oreshkin. Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αγιογράφου και Μουσικού κ. Νεκτάριου Σταματέλλου εμπνευσμένη από την ζωή του Αγίου Σιλουανού, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την διεύθυνση της κ. Νίνας Πατρικίδου.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Σαββάκης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πατρική του αγάπη και στήριξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ επεσήμανε ότι «η Εκκλησία είναι και δημιουργεί πολιτισμό. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε πόσες μορφές τέχνης υπάρχουν μέσα στο ναό, όπως η αγιογραφία και η μουσική. Σήμερα απολαύσαμε την τέχνη της μουσικής. Πρώτα την βυζαντινή μουσική και ύστερα τις μελωδίες της αδελφής Ρωσικής Εκκλησίας, που μπορεί να είναι μακριά από εμάς, όμως μας συνδέει η ορθόδοξη πίστη».

Σημείωσε πως το κέντρο των εκδηλώσεων είναι η Τίμια Κάρα του Αγίου Σιλουανού που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στον ναό συμπληρώνοντας πως «οι άγιοι είναι τα δώρα του Θεού στους ανθρώπους. Τέτοιες επισκέψεις αγίων, όπως του Αγίου Σιλουανού αναγεννούν τον άνθρωπο. Και αυτός είναι ο σκοπός μας να γίνουμε καινούργιοι εν Χριστώ».

Συνεχάρη, επίσης, τις χορωδίες για την αποψινή εκδήλωση, ενώ εξήρε το σπουδαίο έργο της Συμφωνικής Νεανικής Ορχήστρας.

 

Διαβάστε ακόμα