Αρχιερατική Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Κατόπιν σεπτής αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονικής κ.κ. Ανθίμου, το βράδυ της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας η οποία ετέλεσθη μέσα στα πλαίσια των εορτών του Πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Τον Σεβασμιώτατο κατά την διάρκεια της κατανυκτικής Ακολουθίας πλαισίωναν πολλοί Ιερείς, ενώ παράλληλα συνεχιζόταν και Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας «του Όρους των Ελαιών» και του Τιμίου Ξύλου εκ του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, για την ευλογία που του παρείχε ώστε να προστεί της Ιεράς Αγρυπνίας, ενώ εν συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδη, του από Θεσσαλονίκης Μητροπολίτη Ηρακλείας, την Ανακομιδή των Σεπτών Λειψάνων του τιμάται μεταξύ των άλλων Αγίων σήμερα, καταθέτοντας μερικές προσωπικές μαρτυρίες και θαυμαστά γεγονότα που βίωσε ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, όπου και φυλάσσεται έως σήμερα το σεπτό Λείψανό του.

Εν συνεχεία ομίλησε περί της μορφής του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είχε την τόλμη να ανταλλάξει τα φευγαλέα με τα παντοτινά και γι΄ αυτό τον λόγο ο Θεός τον δόξασε και τον τίμησε, σύμφωνα και με λόγιο «Τους δοξάσαντάς με αντιδοξά», ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, ως κατηχητή και να προσπαθήσουν να εμφυτεύσουν στους νέους και τα παιδιά μας, τον Χριστό μέσα στην καρδιά τους, δείχνοντάς τους τον σωστό δρόμο της ζωής, μακριά από την αμαρτία και τις παγίδες της εποχής μας, διότι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Αυτός που αρνείται την Πίστη του και τον Χριστό για τα εφήμερα χάνει και τα αιώνια».

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «κάθε Άγιος είναι μία Μαρτυρία Πίστεως και Ζωής, είναι μία Ομολογία ότι ο Χριστός είναι η Αλήθεια και το Φως και τέλος ότι η ζωή δεν είναι αυτή του κόσμου αλλά αυτή που έρχεται, η αιώνια ζωή που ευαγγελίζεται η Εκκλησία μας».

Προ της Απολύσεως της Ιεράς Αγρυπνίας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, προσφώνησε με κατάλληλους λόγους τον Σεβασμιώτατο, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχές του Παναγιώτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

I. M. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα