Επέτειος Μνήμης ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα στην Ι. Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Η 114η Επέτειος Μνήμης της ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα, τιμήθηκε με κάθε επισημότητα κατά το διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου ε.έ., εις την πόλη του Λαγκαδά, με παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε ο Δήμος Λαγκαδά με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της 13ης του τ.μ. Οκτωβρίου, εις την κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Σοχού, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σοχού, υπό την επιμέλεια του κ. Δημητρίου Πεχλιβάνη, Θεολόγου και στελέχους του νεανικού έργου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, με την συμμετοχή των Κατηχητικών Σχολείων της ενορίας του Σοχού, τα οποία και παρουσίασαν το Θεατρικό Δρώμενο «Η Μακεδονία είναι Μία και είναι Ελληνική», αναφερόμενο στα γεγονότα της εποχής, ενώ εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η επίκαιρή ομιλία «Σύγχρονες προσεγγίσεις από τον Παύλο Μελά και τον Μακεδονικό Αγώνα», από τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα και Συγγραφέα.

Στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη όλους όσους εκοπίασαν για την όμορφη και συγκινητική αυτή επετειακή εκδήλωση, απέδωσε τιμητική διάκριση στον κύριο Χολέβα, ενώ απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους και κυρίως στα παιδιά, υπογράμμισε την σπουδαιότητα του Μακεδονικού Αγώνα και της γνώσεως της ιστορίας του τόπου μας, σημειώνοντας το ενθαρρυντικό στοιχείο της παρουσίας των νέων οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν δυναμικό παρόν στις σημερινές εξελίξεις, έχοντας ως παράδειγμα την μεγάλη προσπάθεια και των ηρωισμό των προγόνων μας.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ε,έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας, οι οποίες τελέσθηκαν εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων παρέστησαν πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης οι Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι της περιοχής, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του τόπου μας και κρατώντας τα διακριτικά τους Λάβαρα, και αντιπροσωπίες των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, με τις Γαλανόλευκες Σημαίες της Πατρίδος μας ανά χείρας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα. Άννα Τιρικανίδου, Διευθύντρια 2 Γυμνασίου Λαγκαδά, η οποία με γλαφυρό λόγο ομίλησε για την εκ των πραγμάτων αλήθεια, παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς και τους Λαγκαδιανούς ήρωες πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, σημείωσε ότι «η σημερινή επέτειος, βρίσκει τον τόπο μας σε μία δύσκολή περίοδο και εξελίξεων του όλου θέματος, διότι όπως και τότε έτσι και σήμερα υποβόσκουν οι ίδιες έννοιες και τα ίδια προβλήματα».

«Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται και όλοι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», υπογράμμισε σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή  από μία φράση του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β’, που είχε εκφωνήσει κατά την ομιλία του «για την προσφορά του Ιερού Κλήσου κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα», και εις την οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται…», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «αυτό που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας με το αίμα του σώματος τους και της καρδιά τους, μέσα από τις θυσίες τους που καταγράφηκαν με χρυσά γράμματα από την ιστορία, μας δίδει εμάς σήμερα την δυνατότητα να κρατούμε ελεύθερα και ψηλά το Εθνικό μας Σύμβολο».

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος έκανε αναφορά στα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, καθώς επίσης και στην μνήμη των Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Ζ΄ Οικουμενική Συνόδου (787) και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, ενώ τέλος προέτρεψε όλους τους παρευρισκομένους να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της επισήμου Δοξολογίας, ακολούθησε η κατάθεσης στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Τοπικών και Στρατιωτικών Αρχών, στο Μνημείο της προτομής των Μακεδονομάχων, το οποίο και ευρίσκεται στην κεντρική Πλατεία του Λαγκαδά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ι. Μ. Λαγκαδά

Διαβάστε ακόμα