Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (τηλ. επικοιν. 210 7272282 και 6976204429), η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), ο Σύλλογος Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Ηλείας, ο Δήμος Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας, συνδιοργανώνουν από 2ας έως και 4ης Νοεμβρίου 2018 στον Πύργο Ηλείας το Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού). Γενικό θέμα του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, είναι «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία».

Στο Συνέδριο, το οποίο εκτός από Πανελλήνιο έχει και Διορθόδοξο χαρακτήρα, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκτός από τους κληρικούς-εκπροσώπους επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακαδημαϊκοί και επαΐοντες του Τουρισμού, καθώς επίσης συνεργαζόμενοι με το Συνοδικό Γραφείο επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.ά.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ τους Συνέδρους θα προσφωνήσουν ο φιλοξενών επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, στο Συνέδριο θα λάβουν χώρα τρεις Συνεδρίες.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

1η  Συνεδρία: Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος

 

17.40-18.00: Α΄ Εισήγηση, «ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ»,Εισηγητής: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

 

18.00 -18.20: Β’ Εισήγηση, «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», Εισηγητής:  Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης κ. Τίτος Ταμπακάκης, Εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης.

 

18.20-18.40: Γ΄ Εισήγηση, «ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΠΑΤΜΟ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ  – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ», Εισηγητής: Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίος,  Ι. Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.

 

18.40-19.00: Δ΄ Εισήγηση, «ΙΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ UNESCO», Εισηγητής: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

           

ΣΑΒΒΑΤΟ  3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

 2η  Συνεδρία: Πρόεδρος: Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος

9.20-9.40: Α΄ Εισήγηση, «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΛΤΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» Εισηγήτρια: Ερίτιμος κ. Λίτσα Χατζηφώτη Αρχαιολόγος-Ιστορικός.

 

9.40-10.00: Β΄ Εισήγηση, «ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Β’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ», Εισηγητής: Ελλογιμώτατος κ. Βασίλειος Τζέρπος.

 

10.00-10.20: Γ΄ Εισήγηση, «ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», Εισηγητής: Ελλογιμώτατος κ. Χρήστος Πετρέας.

 

10.20-10.40 Δ΄ Εισήγηση, «ΣΠΟΥΔΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», Εισηγητής: Ελλογιμώτατος κ. Χρήστος Τσιρώνης. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

3η Συνεδρία Πρόεδρος: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος

11.30-11.50: E´ Εισήγηση, «Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ», Εισηγητής:  Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος  Αντωνόπουλος,  Αρχαιολόγος Εφορείας  Αρχαιοτήτων Ηλείας.

 

11.50-12.10: ΣΤ΄ Εισήγηση, «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ», Εισηγητής: Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος.

 

12.10-12.30: Ζ΄ Εισήγηση, «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΓΗΣΕΩΝ», Εισηγητής: Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος.

 

12.30-12.50: Η΄ Εισήγηση, «Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», Εισηγητής: Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

 

12.50-13.10: Θ΄ Εισήγηση « Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», Εισηγητής: Αξιότιμος κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

 

Κάθε Συνεδρία θα κατακλείεται με συζήτηση επί των Εισηγήσεων μεταξύ των Συνέδρων και Εισηγητών και μετά το πέρας όλων των Συνεδριών θα διατυπωθούν και θα ανακοινωθούν τα Γενικά Συμπεράσματα και οι σχετικές Προτάσεις.

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα δοθεί στο χώρο διεξαγωγής του Γ’ Πανελληνίου Συνεδρίου Συνέντευξη Τύπου, με την ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin